Nieuws - 1 januari 1970

Doorbraak in veredeling hete peper

De veredeling van hete peper kan een aanzienlijke impuls krijgen dankzij het ‘microsporen wegschietsysteem’ dat de Indonesische promovendus Ence Darmo Jaya Supena bij Plant Research International ontwikkelde. Het systeem maakt het mogelijk snel genetisch zuivere peperlijnen te maken uit onrijp stuifmeel.

Hete peper is het belangrijkste groentegewas in Indonesië. Bij de teelt treden grote verliezen op door ziekten en plagen. Om sneller resultaat te bereiken in de veredelingsprogramma’s die zich bijvoorbeeld richten op ziekteresistenties, ontwikkelde Darmo Jaya Supena een nieuwe techniek om snel genetisch zuivere peperlijnen te maken.
Voor het ‘microsporen wegschietsysteem’ is het belangrijk de juiste bloemknoppen van hete pepers te selecteren en de hieruit afkomstige stuifmeeldraden of helmknoppen een nauw omschreven behandeling te geven. Uit de onrijpe stuifmeeldraden springt dan een groot aantal microsporen dat op een voedingsbodem opgekweekt kan worden tot embryo’s. Hieruit worden planten verkregen die de helft van het gebruikelijke chromosoomaantal bezitten. Door het chromosoomaantal van deze haploïde planten later weer te verdubbelen zijn snel genetische zuivere, homozygote planten te produceren. Met de ontwikkelde methode kunnen vier tot zeven plantjes per bloemknop worden geproduceerd, wat neerkomt op een productie van 75 tot 125 planten uit 100 helmknoppen. / GvM

Ence Darmo Jaya Supena promoveert op woensdag 22 december bij prof. Evert Jacobsen, hoogleraar plantenveredeling.