Nieuws - 23 juni 2016

Doorbraak in nieuwe wetenschapsfinanciering

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Staatssecretaris Dekker gaat kijken naar nieuwe vormen van wetenschapsfinanciering. Nu is het nog zo dat een instantie bepaalt waar het budget naar toe gaat. Dat gaat mogelijk veranderen.

De Staatssecretaris nam een motie over van Eppo Bruin van de ChristenUnie. Hierdoor gaat Dekker kijken of in 2017 geëxperimenteerd kan worden met nieuwe manieren om wetenschap te financieren.

Wetenschappelijke talenten zijn een te groot deel van hun tijd bezig met het verwerven van onderzoeksgeld. Dat staat in de motie van Eppo Bruins, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Hij vindt dat er een experiment moeten komen met nieuwe vormen van wetenschapsfinanciering.

Tot een half jaar geleden was Bruins directeur van STW, de stichting voor toegepaste wetenschap die bij onderzoeksfinancier NWO hoort. Wetenschappers moeten steeds meer moeite doen voor de financiering van hun onderzoek en de kans dat ze geld krijgen wordt steeds kleiner. “Dat is niet meer vol te houden”, vindt Bruins. 'Maar er kwam weinig van terecht als ik tegen anderen zei: laten we eens nadenken over hoe het dan ook kan.'

Wagenings idee
Hij wijst op een idee van de gerenommeerde Wageningse hoogleraar Marten Scheffer. Die opperde dat wetenschappers binnen hun discipline het geld beter zelf kunnen verdelen. Dat zou in twee rondes gaan. Eerst krijgen alle wetenschappers ‘fiches’ en verdelen ze die naar eigen inzicht onder de beste wetenschappers. In de twee ronde moeten wetenschappers de helft van hun verkregen fiches weer aan anderen weggeven.

Als Robbert Dijkgraaf een aanvraag indient, is het commentaar in feite: die vent is briljant, geef hem dat geld maar.
Eppo Bruins, Tweede Kamerlid ChristenUnie

'Het is zo elegant', glimlacht Bruins. Hij is niet bang dat wetenschappers hierdoor in lobbyisten en allemansvrienden zullen veranderen. 'Wetenschappers weten wel wie hun beste collega’s zijn. Reputatie speelt nu trouwens ook al mee. Als Robbert Dijkgraaf een aanvraag indient, is het commentaar in feite: die vent is briljant, geef hem dat geld maar.'

Bruins heeft al een idee in welke discipline je dit idee zou kunnen uitproberen: 'De ontwerpwetenschappen! Die mensen zijn nog niet gewend om aanvragen in te dienen bij NWO, maar ze weten precies wie de beste ontwerpers zijn. Ze weten allemaal wie de beste architecten van Nederland zijn.'

Kanttekening
De staatssecretaris maakte nog wel de kanttekening dat hij niks ziet in het spelen met experimenteren. Hij wil dat het geld bij de beste wetenschappers terecht komt. Wel ziet hij de noodzaak in om te kijken hoe de aanvraagdruk bij wetenchappers te verlichten is.