Wetenschap - 13 juli 2011
Doorbraak in de strijd tegen de griep
Een internationaal onderzoeksteam heeft een antilichaam geïsoleerd dat werkt tegen de meest gevaarlijke griepvirussen. Dit stelt een Science publicatie van 7 juli. De vinding is een doorbraak in onze strijd tegen de griep.

Niet effectief
Griepvirussen kunnen snel muteren. Dit maakt ze onherkenbaar voor het afweersysteem en is het elk jaar weer onzeker welke variant ons nu weer het leven zuur zal maken. Daarom moeten wetenschappers de samenstelling van griepvaccins steeds opnieuw aanpassen aan hoe het virus er in dat jaar uit ziet. Maar het vaccin is niet altijd effectief bij mensen met een zwakkere afweer, zoals kinderen en ouderen, omdat hun immuunsysteem onvoldoende afweerstoffen aanmaakt. Juist die groep is geholpen met het nieuwe antilichaam tegen het influenzavirus omdat dit het virus direct inactiveert. Hiermee hebben onderzoekers een belangrijke slag gewonnen in de strijd tegen griep.
Preventief
Het effectieve anti-griep antilichaam is ontdekt door een team onderzoekers uit Wageningen, Leiden, de Verenigde Staten en Hong Kong. De wetenschappers isoleerden afweercellen uit het bloed van mensen die eerder tegen griep waren ingeënt. Hieruit selecteerden ze specifieke antilichamen die in de reageerbuis konden binden met verschillende type A griepvirussen. Muizen die drie dagen na griepinfectie een dosis antilichamen kregen herstelden volledig. Maar het middel werkte ook preventief. Cornelissen: 'Dieren die een dag voor besmetting met het griepvirus waren behandeld met een dosis antilichamen werden geen van allen ziek.'
Vrijwilligers
Maar ondanks de veelbelovende resultaten zal het toch nog zeker drie tot vier jaar duren voordat het middel daadwerkelijk op de markt komt. 'Binnenkort gaan we een experiment met de eerste vrijwilligers doen, dan is er nog een heel traject af te leggen voordat het op grote schaal gebruikt mag worden', besluit de onderzoeker.