Nieuws - 23 februari 2012

Doodlopen in het moeras

Wie? Robert Euwe, vierdejaars Wildlife Management. Wat? Onderzoeken hoe oliepalmplantages het jachtgebied van de jaguar beïnvloeden'. aar? Het kleine dorpje Kukra Hill, aan de Caribische kust van Nicaragua. Waarom? 'Ik wilde een afstudeerproject waarbij ik mezelf kan overtreffen'

28-Robert-Euwe-IMG_0016-%281%29.jpg
'Mijn doel is om te onderzoeken hoe grote oliepalmplantages de verspreiding en diversiteit van de grote zoogdieren (jaguarprooi) aantasten. Een hot topic, aangezien oliepalmplantages de laatste jaren een van de grootste bedreigingen voor de natuur zijn geworden. Ik kan het onderzoek helemaal vanaf de grond af opzetten. Dat geeft me een geweldig gevoel.
'Met mijn gids loop ik elke dag zo'n tien tot dertig kilometer door verschillende gebieden, op zoek naar doelsoorten. We lopen door de plantage, weilanden of jungle. De tochten door de jungle zijn enorm zwaar omdat we ons soms letterlijk een weg moeten hakken met machetes. Soms kom je er na drie uur hakken achter dat het moeras waar je tot je knieƫn instaat toch echt te groot is om over te steken.

De palmplantage hier is zo enorm dat je soms een dag lang niemand van de tweeduizend plantagewerkers tegenkomt. Ik moet zeggen dat me dat een bijzonder gevoel geeft, die ultieme rust, met keurige rijen van palmbomen zo ver je kunt kijken.
'Niet alleen de natuur maakt mijn onderzoek avontuurlijk. Ook een bezoek aan het ziekenhuis werd een belevenis. Toen ik hier met een ontstoken teen kwam binnenstrompelen, werd ik vreemd genoeg meteen de operatiekamer binnengeleid. Na een observatie van vijf seconden besloot de arts: "We gaan opereren, die nagel moet eraf". In no time stonden er drie zusters om me heen, en werd ik naar de operatiekamer gebracht. Begeleid door een enorme spuit en de geruststellende woorden "Dies wiel meek joe gow toe sliep". Totaal sprakeloos besloot ik me maar zonder verdoving te laten opereren, dan kon ik mijn teen nog een beetje in de gaten houden.'