Nieuws - 10 november 2016

Dood

Sporters die aan de dood denken, presteren beter, hebben psychologen van de universiteit van Arizona ontdekt. Zij lieten mannen basketballen en tussendoor vragenlijsten invullen, waarin al of niet aan hun eigen sterfelijkheid werd gerefereerd. De basketballers met de ‘doodsvragen’ scoorden in het volgende spel 40 procent meer punten. Door beter te presteren trachten we onbewust de doodsangst buiten de deur te houden. De dood of de gladiolen!

Ja is ja

Voordat studenten van Berkeley binnen mogen bij een feestje op de campus krijgen ze voortaan eerst verplicht twee minuten voorlichting over vrijwillige seks. Ze moeten daarbij verklaren dat ze weten wat ‘yes means yes’ betekent. De maatregel is bedoeld om seksueel geweld tegen te gaan. Afgelopen jaar zijn er 22 vrouwen verkracht op de campus.

Eerste kind

Het moment waarop je je eerste kind krijgt, heeft voor een (klein) deel met je genen te maken. Onderzoekers van onder andere de Universiteit Groningen hebben 24 genen geïdentificeerd die invloed hebben op dat tijdstip. Diezelfde genen zijn ook betrokken bij zaken als de eerste menstruatie, de baard in de keel krijgen of de aanvang van de menopauze. Voor wie nu vreest dat-ie zelf niks meer in te brengen heeft: de genen samen voorspellen slechts 1 procent van de gevallen.

Daglicht

De lengte van de dag draagt het meest bij aan ons mentale welbevinden. Het mag regenen, de lucht mag vervuild zijn of de zon mag heel fel schijnen; dat maakt allemaal minder uit dan de daglengte. Onderzoekers van Brigham Young University hebben dat ontdekt door meteorologische data te vergelijken met gegevens over patiënten van psychologen. Hoe minder zonuren, hoe drukker de wachtkamers.