Nieuws - 18 augustus 2011

Domme vragen mogen, koffie niet

Een nieuwe omgeving betekent nieuwe sociale regels. Wageningse collegezalen zijn niet streng, maar blijf op je hoede.

24-HR-college-kleur.jpg
Een keertje ruzie met je middelbare-schooldocent is niet problematisch. Dat ligt op een universiteit of hogeschool wel even anders. Docenten daar zijn zeer bekend in jouw toekomstige vakgebied en met een beetje pech moet je later ook nog onderzoek bij hem of haar gaan doen. Laat dus maar beter een goede indruk achter. Hierbij tien geboden.
1 Blijf schools
Jezelf aanpassen aan de academische sfeer? Onzin! Universitair hoofddocent Maarten de Gee ziet liever kersverse studenten.  En hij kan het weten. De man co├Ârdineert verschillende wiskundevakken en geeft les aan zowat alle opleidingen. 'In het begin zijn eerstejaars altijd zo lekker ijverig, die discipline neemt met de maand af.' De Gee ziet dat, als hetzelfde vak later in het jaar wordt gegeven, de resultaten lager zijn. Dus blijf lekker bij pap en mam en hou je middelbare schooltas voor de sfeer. Of wil je soms meer dan alleen studeren?
2 Voorzichtig met koffie
Koffie in de collegezalen is officieel ten strengste verboden. Sommige docenten tolereren het, anderen niet. Experimenteren met de striktheid van koffiehandhaving doe je uitsluitend met goedkope koffie.
3 Flirten mag
In de collegezaal mp3's beluisteren en ondertussen je Facebook checken kan echt niet, maar maak je verder niet te druk. 'Ik heb ooit nauwelijks les kunnen geven omdat er een collectieve sfeer heerste van elkaar versieren', vertelt De Gee. Andersom ook, dat een student achteraf bij mij kwam uithuilen. Die aspecten zijn blijkbaar dan belangrijker in hun leven'.
4 Vrees niet
Op de gang staan of een briefje halen bij de conrector is er niet meer bij. Ben niet bang dat je eruit gezet wordt: de Gee staat al dertig jaar voor de klas en heeft misschien drie of vier keer iemand weggestuurd.
5 Zeg sorry
Toch een keer over de schreef gegaan: ga terug en zeg sorry. De Gee: 'Meestal kwam zo iemand terug om zijn excuus aan te bieden, dan is het voor mij meteen goed. Of ik hem daar een jaar later anders op beoordeel? Dan ben ik dat vergeten, letterlijk.' Let wel, de sorrytactiek is beperkt houdbaar.
6 Doe maar u
Zeg u tegen je docent. Negen van de tien keer is dat nergens voor nodig, op een enkele uitzondering na. 'Ik kreeg ooit een mailtje van een docent die benadrukte dat hij toch wel doctor was', vertelt een anonieme student. Dan is het toch fijner om te horen: 'zeg maar je hoor'.
7 Mail voorzichtig
Soms kijkt De Gee wel even op van de inhoud in zijn mailbox. 'Driekwart van de mailtjes die ik van studenten krijg, is flauwekul. Ik krijg vragen binnen als 'wanneer is het tentamen?', terwijl zulke informatie altijd op de roostersite staat.' Ook warrig opgestelde mailtjes komen voor, net als vragen aan een gespecialiseerde wiskundedocent over 'de wiskundecursus'. Met het noemen van je vakcode en registratienummer scoor je, vooral bij grote vakken, punten.
8 Check je spelling
Eerst F7 en dan pas Send. Bij enkele opleidingen in Velp krijg je een dit-is-onder-de-taalmaatreply als je te veel taalfouten mailt. Pas na het opstellen van een nieuwe e-mail volgt een serieus antwoord. Liever meteen een inhoudelijke respons, gebruik dan je spellingscheck. In Wageningen en Leeuwarden is dat niet zo'n drama: de meeste docenten antwoorden gewoon.
9 Stel domme vragen
In Wageningen wordt alles gewoon uitgelegd, soms zelfs tot ergernis van studenten. De Gee krijgt soms vragen op basisschoolniveau. 'Daar wil ik dan niet de hele klas mee lastig vallen, maar individueel leg ik het gewoon uit.'
10 Ben aanwezig
Veel Wageningse colleges zijn verplicht: dus mis ze niet. Die aanwezigheidsverplichting en schoolse houding is ook wel handig, want je hoeft zelf nauwelijks te plannen. Toch een keertje een college gemist? Bijna alle PowerPoints staat op Eduweb (zie eduweb.wur.nl), soms kun je zelfs een heel college op beeld terugkijken. Ook bij VHL staat het meeste op Eduweb. Maar kijk uit! In Velp is een docent die z'n PowerPoints zelfs voor je uitprint, maar ondertussen cruciale woorden weglaat. 'Uit didactisch oogpunt'.