Nieuws - 2 oktober 2013

Dokter Ecologie geeft antwoord

tekst:
Nicolette Meerstadt

Dokter Ecologie brengt ecologie naar de mensen toe. Sinds twee weken geeft hij online antwoord op al uw levensvragen.

Via YouTube en Facebook geeft Dokter Ecologie antwoord op alledaagse vragen, gezien door de wereld van de ecologie. De dokter wordt gespeeld door Stijn van Gils, promovendus bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) en aan de universiteit. Wekelijks beantwoordt hij een vraag als ‘Hoe kom ik de crisis door?’ of ‘Ik zoek een nieuwe man, waar moet ik op letten?’ De Facebookpagina heeft inmiddels bijna 200 likes.

In een van zijn filmpjes raadt de dokter vrouwen aan om er meerdere mannetjes op na te houden, net als vogels. Eentje die voor de kinderen zorgt en anderen om nieuw nageslacht te verwekken. Naar de geleedpotigen kun je volgens hem beter niet kijken, want spinnenvrouwtjes eten hun mannetjes soms op.

Van Gils merkte tijdens zijn studie Bos- en Natuurbeheer dat hij de wereld steeds meer vanuit zijn vakgebied begon te benaderen. ‘Op een gegeven moment kon ik niks anders meer’, vertelt hij. ‘Dat perspectief wil ik anderen meegeven.’ Niet alle vragen zijn even gemakkelijk te beantwoorden, vindt Van Gils. ‘Vaak heb ik in eerste instantie geen idee wat ik met de vraag aan moet. Maar als ik het even laat bezinken, komt dat vanzelf. Ik gebruik de basisbeginselen van de ecologie en vermeng dat met grappige natuurfeitjes die ik ooit gehoord heb.

Overigens krijgt de dokter er niet alleen theoretische, maar juist ook praktische vragen. ‘Hoe hou ik mijn vijver schoon?’, bijvoorbeeld. Het antwoord daarop komt volgende week online.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aanDokter Ecologie is een project van het NIOO om ecologie voor een breed publiek toegankelijk te maken. Komende zaterdag zijn er live consulten op de open dag van het NIOO. De hele dag kun je er terecht met je eigen levensvragen.