Nieuws - 20 september 2007

Doemdenker

Het vurig verlangen naar de oude VOC-mentaliteit, de roep om excellentie en de bestrijding van de zesjescultuur van studenten moeten hooguit na iets te veel consumpties aan de borreltafel in soci√ęteit de Witte of in caf√© de Posthoorn worden besproken, maar niet in het openbare domein. Door het schrijnend gebrek aan maatschappelijk inzicht van de eerste minister lijkt het er nu namelijk op dat Nederland aan de rand van de afgrond staat.
Vreemd is het dat bij goedgelovige bestuurders en krachtdadige managers van verschillende pluimage deze onzin, die door Haagse mannetjesmakers no nonsense wordt genoemd, erin gaat als koek.
De gebakken lucht van Balkenende lijkt een rechtvaardiging te geven om de universitaire missies te veranderen, de zweep over studenten en staf te leggen en oekazes uit te vaardigen dat alles anders moet, want anders is het einde nabij.
Oppositie tegen deze bestuurlijke oppervlakkigheid is er nauwelijks meer en de mond snoeren schijnt een nieuwe universitaire bezigheid te zijn geworden als we de redactie van het Leidse universiteitsblad Mare mogen geloven.
Gelukkig is er licht in de duisternis, want de studenten hebben onze universiteit wederom op de eerste plaats gezet. In dit klimaat kan de victorie beginnen. Schaf alle hinderlijke bureaucratische procedures af. Wedden dat de arbeidsvreugde en de weekdruk dan sterk zullen verminderen. En laat de tevreden studenten met rust. Een onvoldoende is een onvoldoende. Zessen zijn voldoendes en negens vormen de route naar cum laude en promotie in de Aula.