Organisatie

‘Doe het goed of doe het niet’

Wageningse promovendi moeten bij hun proefschrift een apart vel voegen met stellingen over diverse wetenschapsgebieden en ‘maatschappijrelevante’ onderwerpen. Franca Bongers neemt in een van haar stellingen dit gebruik zelf onder vuur. Vanuit Beijing, waar ze inmiddels woont, licht ze haar standpunt toe.
Lieke de Kwant

Franca Bongers is op 4 juli gepromoveerd op een onderzoek naar de plasticiteit van planten.

Stelling: Propositions should be part of the PhD thesis itself and thus printed within, or discarded altogether.

‘Ik vind het verwarrend dat het verplicht is om stellingen te maken, terwijl ze niet in je boekje komen. Ze worden ook niet op dezelfde manier beoordeeld als je proefschrift; er is geen peer review door de leescommissie. Zodoende promoveer je op twee verschillende onderdelen die met twee maten worden gemeten. Ik zou zeggen: doe het goed of doe het niet.

Als ik tussen die twee moet kiezen, neig ik naar afschaffen. Stellingen zijn wel leuk voor genodigden die je thesis niet hebben gelezen, maar ik vind het gek dat ik als plantenwetenschapper ook iets stelligs moet zeggen over bijvoorbeeld dierwetenschappen. Vroeger was dat passend; toen werd je wetenschapper in zes gebieden tegelijk en toetste de commissie vooral je algemene academische ontwikkeling. Nu is de academische praktijk veel gespecialiseerder. Ik kan wel iets gaan roepen over apen, maar daar heb ik toch totaal geen verstand van?

De allereerste vraag bij mijn verdediging ging trouwens over een stelling, namelijk over mijn bewering dat er meer bias zit in sociale wetenschap dan in natuurwetenschap. Dat leverde een aardige discussie op over vooroordelen in onderzoek.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.