Organisatie - 9 oktober 2014

Diversiteitsworkshops voor WUR-top

tekst:
Rob Ramaker
3

Wageningen UR organiseert het komend halfjaar enkele diversiteitsworkshops voor leidinggevenden. Bewustwording aan de top moet helpen het aantal vrouwen in hoge posities te vergroten.

Foto: Lego lanceerde dit jaar een set vrouwelijke wetenschappers. Op @LegoAcademics verbeelden de figuren alledaagse situaties op universiteiten. 

De workshops horen bij het in november 2013 gestarte actieplan genderbeleid. Komende maanden mikt Corporate Human Resources (HR) op hoogleraren (25 november) en DLO leidinggevenden (26 januari). Bovendien vindt een Engelstalige bijeenkomst plaats (27 februari). HR hoopt vooral mensen te trekken die regelmatig in benoemingscommissies zitten.

Alle bijeenkomsten worden geleid door Esther Mollema van Direction. Zij behandelt onder meer mindbugs, onbewuste vooroordelen die we koesteren over mannen en vrouwen. Zo doen deelnemers een woordassociatietest, die voor veel mensen verraadt dat ze leiderschap onbewust associëren met mannen. Tijdens een pilotbijeenkomst op 2 oktober werkte dit als een echte eyeopener: ‘Je weet natuurlijk dat je vooroordelen hebt,’ zegt Edith Feskens, hoogleraar Voeding en het Metabool Syndroom, ‘maar je bent toch even geschokt na zo’n test.’

Deze zaak gaat iedereen aan.
Kristina Raab

De pilot zorgde overwegend voor positieve reactie en ook de evaluaties die HR kreeg waren enthousiast. Het viel echter wel op dat de pilot vooral vrouwelijke medewerkers trok: ‘Ik zou het jammer vinden als dat voor de andere bijeenkomsten ook zo is,’ zegt Kristina Raab, project manager bij HR: ‘Deze zaak gaat iedereen aan.’

Re:acties 3

 • Autochtoon

  Tijdje gewacht met reageren in de hoop dat er iemand zou reageren die dit volkomen discriminatoire beleid net zo belachelijk vindt als ik.
  Surprise surprise, Romy meent dat er nóg harder gediscrimineerd moet worden, zodat een autochtone, hetero man die wél wat kan nóg minder kans heeft op een baan, ten faveure van een zwakke broeder (o nee, zuster) die toevallig vrouw, allochtoon of gehandicapt is.

  Way to go! Gelukkig ging het al zo goed met de kwaliteit het onderwijs in Nederland..

  Tenslotte vraag ik me af wanneer de autochtone, wel capabele professor/medewerker/docent eens van zich laat horen. Waarschijnlijk bang dat onder Fresco's ingezette beleid ter bevordering van discriminatie zijn baan dan meteen aan een ongeschikt "zielig" figuur gegeven wordt; en geef hem eens ongelijk..

  Reageer
 • Rob Ramaker

  @Romy De workshop hoort bij het actieplan genderbeleid en heeft dus als doel meer vrouwen naar de top te brengen. De mechanismen waarover de workshop gaat zijn echter veel breder geldig, vandaar dat ik het een diversiteitsworkshop noem. (Ook om het lelijke leenwoord gender awareness te vermijden.)

  Verder: Louise Fresco gaf in haar interview met Resource aan dat er binnenkort de eerste allochtone hoogleraar wordt aangesteld. Het hooglerarenkorps is verder goedddeels autochtoon Nederlands (heb geen statistieken, puur dagelijkse ervaringen plus een blik op het cortège tijdens de academische jaaropening).

  Reageer
 • Romy

  In de kop lees ik 'diversiteitsworkshops', in de tekst gaat het alleen over vrouwen. Hoe zit het dan met allochtone, homoseksuele of lichamelijk beperkte hoogleraren? Is dat op dit moment wel in verhouding?

  Reageer

Re:ageer