Nieuws - 4 oktober 2007

Diploma zonder onnodige theorie

Achttien studenten van Van Hall Larenstein ontvingen afgelopen week als eersten hun associate degree (AD) Melkveehouderij. Onder hen is Jaap Moes uit het Groningse Oostwold. Hij wil veeboer zijn - niet meer en niet minder, en het liefst zo snel mogelijk - maar dan wel eentje die serieus wordt genomen.
Moes is het schoolvoorbeeld van de categorie studenten die hogescholen willen bereiken met de associate degree, de nieuwe studielaag tussen mbo en hbo. Een volledige bachelorstudie Dier- en veehouderij vond de Groninger namelijk te theoretisch en te lang. Het korte AD-traject bood uitkomst. Het verschaft Moes voldoende kennis en status om te slagen als melkveehouder.
‘Bij de AD-opleiding krijg je alleen de modules die je nodig hebt om een bedrijf te runnen, al het overbodige is eraf gehaald’, vertelt Moes. ‘Ik heb een duidelijk doel voor ogen, ik wil zelfstandige boer of bedrijfsleider worden. Heb je dat niet, maak dan het hbo-traject af, dan kan je kiezen. Dat zeg ik tegen mijn jongere broertje die nu de Middelbare Landbouwschool doorloopt.’
Met de een- of tweejarige AD-programma’s proberen de hogescholen op steeds meer vakgebieden de drempel te verlagen voor mbo’ers die twijfelen aan het nut van een hbo-studie. De verkorte opleiding staat op zichzelf, maar kan ook net het benodigde psychologische duwtje betekenen naar een volwaardig hbo-diploma, redeneren de hogescholen.