Nieuws - 8 december 2009

Dinsdag 8 december, het spel is begonnen

tekst:
Gastredacteur

Binnen de Federation of Young European Greens ben ik tijdens de COP15 actief in de "partners en coöperatie groep". Een van de zaken waar ik me vandaag mee ga bezig houden is het netwerken met potentiële bevriende organisaties om zo steun te verwerven voor het beleidsdocument.

icoon_co2.jpg
Joep Langeveld, vierdejaars bachelor milieukunde, is delegatieleider van de Federation of Young European Greens.
In dit beleidsdocument staan de zaken die de FYEG graag in een akkoord wil terugzien en het beleid dat we daartoe bepleiten. Als groene, internationale jongerenorganisatie zien we graag een akkoord met daarin onder meer dat de ontwikkelde landen aan ontwikkelingslanden structurele omschakelinggelden toezeggen (zie de campagnewebsite).
Na de ochtendlijke trip door kopenhagen en de helaas niet aanwezig zijnde koffie bij de ingang van het Bella Centre begin ik even voor 8 uur de dag met een algemene vergadering van de YouNGO. Iedereen is verrassend genoeg klaarwakker en er worden enkele knopen doorgehakt wat betreft acties en organisatie. Ik zal later vandaag onder meer een Europa Groep over financiering van klimaatgelden gaan coördineren. Toch blij dat ik eerder dit jaar milieueconomie nog gevolgd heb!
Vaag
's Middags ga ik met enkele anderen op pad om te netwerken in de NGO sectie, waar veel delegaties een stand hebben. Bij enkele gesprekken moet ik met name in het begin behoudend zijn; de directe, open Nederlandse wijze van communiceren zou namelijk niet overal gewaardeerd worden. Met name de conversatie met een Chinese delegatie nam veel tijd in beslag; Wellicht ook vanwege de cruciale rol die China heeft bij de onderhandelingen. In de namiddag bezocht met de andere gedelegeerden een heel interessante ontmoeting met de voorzitters van twee van de VN werkgroepen (AWG-LCA en AWG-KP). De zaal was afgeladen met jonge waarnemers. Helaas bleven beide vaag over de kwestie rondom de juridische status van een eindakkoord, al zou duidelijkheid daarover in deze fase van de onderhandelingen verrassend zijn.
Winnen
Op inhoudelijk vlak worden vandaag de eerste echte ongeregeldheden zichtbaar. De normaliter goed geïnformeerde Britse krant The Guardian bericht over gelekte ontwerpvoorstellen. Hierin verwerpen onder meer Denemarken, de VS en Groot-Brittanie het bestaande Kyoto akkoord en lijken meer eigenrecht te eisen voor de ontwikkelde landen. Dit voorstel zou een directe schande zijn, ware het niet dat gevoelige documenten in de politiek niet zomaar lekken. De G77, een samenwerkingsverband van ontwikkelingslanden, reageert ook vrij logisch door te stellen dat dit een eventueel succes bedreigt. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen die hier de komende dagen op volgen. De FYEG is in ieder geval van plan te reageren met een actie waarin een verklaring wordt geëist. Het spel is begonnen, en we moeten winnen!