Student - 24 december 2009

Dineren met ministers

In Ghana werd er een kind naar hem vernoemd en in Sri Lanka dineerde hij in alle luxe met hoogwaardigheidsbekleders. Erik Monsma, tweedejaars student Regional Development and Innovation aan VHL in Wageningen ,reisde eerst naar Ghana en vervolgens naar Sri Lanka voor zijn tien weken durende stage.afrika.jpg
'Mijn verblijf in Ghana was heel leerzaam. Ik werkte daar met een organisatie die veel doet voor kinderrechten, onderwijs en woman empowerment. Er is armoede in Ghana, maar doordat iedereen in dezelfde omstandigheden leeft, was ik me daar nooit bewust van. Mensen zijn heel hartelijk en sociaal. Op een dag werd er een jongetje geboren dat dezelfde naam kreeg als ik. Ghanezen zijn heel dankbaar als buitenlanders komen helpen om dingen te verbeteren. Ik heb daar geleerd minder snel te oordelen over mensen.
Luxe
'Sri Lanka werd een heel ander avontuur. Samen met twee studiegenoten was ik uitgenodigd door de minister van Landbouw om stage te lopen, maar het doel was meer om ons met een gids al het moois van Sri Lanka te laten zien. Bezoeken hier, meetings daar en 's avonds was er zovéél luxe in het hotel. Na aankomst in Sri Lanka hadden we direct een diner met een aantal ministers. De minister van Landbouw is een belangrijk man in Sri Lanka. Voor de omgang met hem gelden veel regels, waaronder de voornaamste: spreek hem nooit tegen en loop altijd achter hem.
Gevaarlijk
Na twee weken kregen we in de gaten dat we met dit programma onze stage niet zouden volbrengen. De minister wilde ons alleen al het moois van Sri Lanka laten zien. Vragen om aanpassing van het programma was een schande en commentaar erop geven was zelfs gevaarlijk. De minister zelf aanspreken was oneerbiedig en niemand durfde dit voor ons te doen. Uiteindelijk na telefoongesprekken met de minister zelf, is ons programma stopgezet. Dat leidde wel tot een boze en teleurgestelde minister en beperkte toegang tot delen van Sri Lanka.
Andere kant
'Vervolgens zijn we alle drie op zoek gegaan naar een eigen organisatie in Sri Lanka. Ik had geluk en kwam vrij snel terecht bij Future in our Hands, een organisatie die bij de Tamils werkt aan biologische landbouw en die vrouwen ondersteunt. Met deze stage heb ik een andere kant van Sri Lanka gezien. Een veel corruptere kant, waarbij er een groot verschil is tussen rijk en arm. Armoede in Sri Lanka is in tegenstelling tot in Ghana duidelijk zichtbaar.