Nieuws - 13 september 2012

Dijkhuizen zet debat over intensieve landbouw op scherp

Kritiek van Wageningse onderzoekers.
Dijkhuizen betreurt emotie in de reacties.In Trouw van maandag 3 september pleitte voorzitter Dijkhuizen voor meer intensieve landbouw. 'In 2050 telt de wereld twee miljard meer mensen dan nu. Bovendien neemt de welvaart in opkomende economie├źn toe, waardoor de consumenten daar meer vlees en zuivel gaan gebruiken. Dat betekent dat de voedselproductie per hectare moet verdubbelen.' Hij herhaalde die boodschap later die dag in het achtuurjournaal en bij RTL Nieuws.
De uitlatingen van Dijkhuizen leidden tot inhoudelijke discussies op onder meer twitter, foodlog en trouw.nl. Binnen Wageningen UR riep zijn betoog, naast steunbetuigingen, ook felle weerstand op: negen wetenschappers schreven een brief naar Trouw, in Forum kwam een kleine demonstratie van studenten en er kwamen veertig reacties op resource.wur.nl. Hij had als voorman van een academische instelling de pluriformiteit moeten benadrukken, omdat de wetenschap hier nog niet uit is, zo vonden veel critici.
Deze respons had Dijkhuizen niet verwacht. Hij is blij met debat, maar dan zonder sentimenten. 'Het heeft me verbaasd hoeveel moeite we hebben om in discussies feiten te gebruiken in plaats van emoties, zelfs door wetenschappers. Dat is toch wel een zorgpunt.'