Wetenschap - 12 september 2002

Dijkhuizen wil niet klagen over bezuinigingen

Bestuursvoorzitter prof. Aalt Dijkhuizen heeft zich gestoord aan de klachten van collegavoorzitters over de aankomende bezuinigingen. Hij vindt dat de universiteiten eerst intern orde op zaken moeten stellen.

Dijkhuizen: "Ook wij hebben een tekort aan middelen. Daar zijn we het wel over eens, maar de vraag is, hoe krijg je meer? Dat krijg je in ieder geval niet door ach en wee te roepen."

"Ik vind dat de universiteiten eerst het maximale moeten doen om intern orde op zaken te stellen. In Wageningen hebben we wat dat betreft voorop gelopen."

Dijkhuizen vindt bijvoorbeeld dat de universiteiten niet allemaal dezelfde opleidingen zouden moeten starten. Daarmee besteden zij het geld niet effici?nt. Pas als de universiteiten hebben laten zien dat ze zelf alle mogelijkheden om effici?nter te werken hebben benut zouden ze moeten klagen bij de overheid. "Klagen kun je eigenlijk maar ??n keer doen. Als je het keer op keer doet verlies je je geloofwaardigheid." | K.V.