Wetenschap - 27 juni 2002

Dijkhuizen wil meer werkplezier voor medewerkers

Bestuursvoorzitter prof. Aalt Dijkhuizen wil dat het werkplezier van medewerkers van Wageningen UR de komende jaren stijgt. "Het is erg als mensen niet met plezier naar hun werk gaan." Ook wil hij dat Wageningen UR professioneler omgaat met klanten.

Dijkhuizen heeft zijn eerste honderd dagen als voorzitter van de raad van bestuur erop zitten. Na een inventarisatieronde heeft hij vorige week een sterkte-zwakte-analyse voorgelegd aan de 'top 25' van Wageningen UR - de directeuren van de kenniseenheden aangevuld met enkele andere managers.

Belangrijk is volgens Dijkhuizen dat er meer aandacht komt voor de medewerkers van Wageningen UR. "We moeten de mens centraal stellen. Nu staat nog te vaak de procedure voorop. Mensen moeten weer het gevoel krijgen dat ze grip hebben op hun werk. Wageningen UR is een grote organisatie, maar het moet geen soep zijn waarvan je als medewerker het gevoel hebt dat je er maar een sliertje vermicelli in bent."

De belangrijkste zwakke punten van Wageningen UR zijn volgens de bestuursvoorzitter dat het instituut te veel naar binnen gericht is en te weinig aantrekkelijk is voor Nederlandse studenten. Daarnaast zijn er na alle reorganisaties te veel verschillende administratieve systemen, waardoor het moeilijk is snel duidelijkheid te krijgen over de financi?le situatie van Wageningen UR. Tot slot zijn er volgens Dijkhuizen centraal in het bestuurscentrum en decentraal bij de kenniseenheden te veel staffuncties. "Daar moet kritisch naar gekeken worden."

Dijkhuizen ziet overigens niet alleen problemen. Hij was aangenaam verrast na zijn 'intocht' door Wageningen. "Ik heb gemerkt dat er heel veel kracht in de organisatie zit." Dijkhuizen ziet als sterke punten de kwaliteit van het Wageningse onderzoek, de samenwerking tussen toepassingsgericht en fundamenteel onderzoek, het grote internationale netwerk en de handen-uit-de-mouwen-mentaliteit van de medewerkers.

Hij wil groepen die goed presteren als voorbeeld gebruiken bij plannen voor verbetering. "Alle goede dingen gebeuren al ergens. Er zijn veel voorbeelden van mensen die verder zijn dan het gemiddelde. Van die mensen moeten we leren." | K.V.

Zie ook pagina 3: Dijkhuizen wil harde streefcijfers voor studentenaantallen, omzet en ziekteverzuim