Organisatie - 29 september 2011

Dijkhuizen weer topverdiener hoger onderwijs

32 Universiteitsbestuurders en zestien hogeschoolbestuurders verdienden vorig jaar meer dan 193 duizend euro, blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond.

De lijst met topverdieners die het Onderwijsblad van de AOb samenstelde op basis van de jaarrekeningen van de instellingen, wordt wederom aangevoerd door Aalt Dijkhuizen. De bestuursvoorzitter van Wageningen UR verdiende vorig jaar 351.102 euro, 332 euro minder dan in 2009.
Ook de andere twee bestuurders van Wageningen UR verdienden relatief veel, net als de bestuursvoorzitters van de Vrije Universiteit en de Universiteit Maastricht. De best betaalde hbo-bestuurder zit bij Fontys Hogescholen. Hij staat in de boeken voor 242 duizend euro.
Dijkhuizen vindt overigens dat hij niet thuis hoort in de lijst van topverdieners in het hoger onderwijs, omdat hij voor drie organisaties - waaronder het marktgerichte DLO - werkt. Hij dreigde afgelopen jaar met juridische stappen tegen het AOb, meldt het Onderwijsblad in een artikel. ‘We zijn het principieel oneens met de analyse van het AOb', zegt woordvoerder Simon Vink, ‘maar ik weet niet of er juridische stappen volgen.'
Op dit moment is er alleen een openbaarmakingsnorm: wanneer het salaris van een bestuurder in de (semi)publieke sector hoger is dan 193 duizend euro dan moet dat worden opgenomen in het jaarverslag van de instelling. De Algemene Onderwijsbond wil dat de Tweede Kamer haast maakt met een wet die de topinkomens aan banden legt. Hogeschoolbestuurders zouden nog maximaal 194 duizend euro mogen verdienen, universiteitsbestuurders 217 duizend euro, inclusief toelagen en premies.
Vorig jaar maakte staatssecretaris Zijlstra bekend dat hij een deel van het salaris wilde terugvorderen van bestuurders die sinds 2007 zijn benoemd en meer verdienen dan 224 duizend euro. Op die manier haalde hij vorig jaar negentienduizend euro weg bij de TU Delft
Bestuurders die voor 2007 in dienst zijn getreden, kan Zijlstra niet korten. De Wageningse bestuurders blijven dus nog wel even in de top-10 staan.
HOP /AS