Nieuws - 7 januari 2013

Dijkhuizen weer invloedrijker in agrarisch Nederland

Bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR is gestegen naar plek 3 in de AgriTop 50 van vakblad Boerderij. De agrarische sector waardeert zijn discussiebijdrage over intensieve veehouderij.

dijkhuizen_boerderij-image-1130589.jpg
Op de jaarlijkse ranglijst van meest invloedrijke personen in de land- en tuinbouw van vakblad Boerderij stijgt Dijkhuizen van plaats 6 naar plek 3. Dijkhuizen durfde afgelopen jaar als een van de weinigen vanuit de agrarische sector het debat aan te gaan met de machtige dierenlobby, schrijft Boerderij waarderend. Hij won dit debat volgens velen in de agrarische sector.
Boerderij woog de invloed van zo’n zeventig kandidaten in de land- en tuinbouw via tien criteria. Dijkhuizen scoort goed met zijn vele commissariaten, zijn uitgebreide netwerk en zijn gezag als topman van Wageningen UR, ‘cruciaal voor de kennisontwikkeling van de Nederlandse agrarische sector.’
Wat verder opvalt aan de lijst is dat de politici aan macht hebben ingeboet en vrijwel allemaal uit de lijst zijn verdwenen. De ontwikkeling van de land- en tuinbouw wordt bepaald door voedingsbedrijven en supermarkten in overleg met actiegroeperingen als Wakker Dier en Dierenbescherming. Bovenaan de lijst staat ZLTO-voorzitter en VION-baas Hans Huijbers, gevolgd door Cees ’t Hart, topman bij zuivelonderneming FrieslandCampina.