Nieuws - 18 december 2012

Dijkhuizen steunt nertsenhouders

Wie tegen de nertsenhouderij is in ons land, moet maar eens met Aalt Dijkhuizen mee naar China. Dat zegt Dijkhuizen in de film 'Hoe bont kun je het maken' van Willy Lindwer.

bont.png
De nieuwste film van Lindwer poogt een genuanceerd beeld te schetsen van de nertsenhouderij in ons land. Vandaag beslist de Eerste Kamer over het nertsenfokverbod. De verwachting is dat het verbod het haalt. Belangrijkste argument voor een verbod is dat het houden van nertsen omwille van hun pels ethisch niet in de haak is. Dierenwelzijn speelt daarbij maar een marginale rol.
Koolmonoxide
Toch speelt dierenwelzijn in de film van Lindwer een grote rol. De filmmaker laat uitvoerig zien hoe nertsen in ons land worden gehouden, gedood door een overdosis koolmonoxide en verwerkt tot bontkraag. In de film komen een groot aantal voor- en tegenstanders van bont en min of meer neutrale deskundigen aan het woord. Dijkhuizen mag namens Wageningen UR in de film een lans breken voor de hoogstaande manier waarop nertsenfokkerij qua dierenwelzijn in ons land plaats vindt.
Alternatief
Het pleidooi mondt uit in een appel aan alle tegenstanders van nertsenhouders. Die zou hij graag eens mee willen nemen naar China. 'Dan gaan we eens vergelijken, dan gaan we eens kijken: hoe zit het nou daar en hoe zit het nou hier. Je kunt wel makkelijk qua beeldvorming een groep in de hoek zetten, maar je moet ook altijd kijken wat het alternatief is. Doen ze het nu in vergelijking met anderen goed of slecht. Nou ik kan u verzekeren dat het hier qua dierenwelzijn uitzonderlijk goed gebeurt.'
Hoe bont kun je het maken. Over de toekomst van de Nederlandse nertsen, bont en bontmode.