Nieuws - 19 december 2013

Dijkhuizen publieksheld van agrarisch Nederland

tekst:
Albert Sikkema

Aalt Dijkhuizen is de nieuwe publieksheld van agrarisch Nederland. Hij kreeg dit jaar de meeste stemmen van boeren in de AgriTop 50. Bovendien is hij de op 2 na invloedrijkste persoon in de Nederlandse agrisector, stelt vakblad Boerderij.

Boerderij voert jaarlijks een publiekspeiling uit bij haar lezers wie volgens hen de meest machtige personen zijn in de agrarische sector. Dit jaar deden 334 lezers aan deze publiekpeiling mee. 42 Procent van de stemmers noemde Dijkhuizen in hun top-5 van invloedrijkste landbouwmannen en –vrouwen. Daarmee troefde de baas van Wageningen UR Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD), FrieslandCampina-chef Cees ’t Hart en Louise Fresco af. Dijkhuizen is populair in landbouwkringen met zijn pleidooi voor een duurzame en intensieve landbouw.

De redactie van Boerderij heeft ook een eigen meetsystematiek om de invloed van bestuurders in de agrarische sector te meten en in die ‘officiële’ lijst eindigt Dijkhuizen op plek 3. Op deze lijst staat zuivelbestuurder Cees ’t Hart op 1, gevolgd door Hans Huijbers van landbouworganisatie ZLTO en vleesverwerker VION. De hoogst genoteerde politicus op deze lijst is staatssecretaris Sharon Dijksma, op plaats 5.

‘Ik ben niet iemand die werkt om op rijtjes te komen’, zegt Dijkhuizen in een reactie tegen Boerderij. ‘Ik werk met hart en ziel voor de food- en agrisector. Als ik dan in zo'n rijtje kom, is dat mooi, maar het gaat om het werk.' Hij stelt dat de Nederlandse agrosector er goed voor staat, maar er schort wel iets aan in Nederland: 'Wat wij doen is de voorlopers afremmen. We remmen nieuwe technologie af, terwijl we de landbouw juist de kans moeten geven om meer te doen met minder. Het is alsof we kleinere bedrijven willen omdat de grote zoveel vervuilen, alsof mijn vader eind jaren zestig met 36 koeien het beter deed dan de melkveehouders nu. Onzin. Onderzoeken laten juist het tegendeel zien.’