Nieuws - 14 november 2002

Dijkhuizen leidt platform voor informatie-uitwisseling voedselketen

Dijkhuizen leidt platform voor informatie-uitwisseling voedselketen

Prof. Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen UR, gaat leidinggeven aan het Platform voor Transparantie dat op 12 november is ingesteld door demissionair minister Cees Veerman. In het platform willen bedrijven in de pluimvee-, varkensvlees- en vissector informatie over de herkomst en kwaliteit van producten beschikbaar stellen en uitwisselen binnen de eigen keten. Als die informatie snel beschikbaar is bij een voedselcrisis kunnen ministerie, voedselautoriteit en bedrijfsleven snel reageren, waarmee de voedselveiligheid gebaat is. Ook consumenten kunnen die informatie krijgen, maar het wordt hen niet opgedrongen, benadrukt Dijkhuizen.

De bedrijven die deelnemen aan het platform hebben al informatiesystemen waarin ze informatie bijhouden over producten. Belangrijkste deelnemer is Nutreco, de vorige werkgever van Dijkhuizen en een van de grootste spelers in de betreffende voedselketens. Doel van het platform is het ontwerpen van een informatiestructuur dat die bestaande systemen aan elkaar koppelt. Het platform gaat ook bekijken welke informatie ontbreekt.

Voor de eerste drie projecten in de pluimvee- varkensvlees- en vissector en stelt het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij elk een miljoen euro beschikbaar. Zijn die succesvol, dan volgen nog eens drie projecten voor andere sectoren. Het platform is een initiatief van het bedrijfsleven. Dijkhuizen zal er als onafhankelijke partij leiding aan moet geven. Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur, zegt dat op termijn uit het platform onderzoeksvragen kunnen komen voor Wageningen UR. | J.T.