Organisatie - 2 juli 2015

Dijkhuizen kreeg 75 mille mee

tekst:
Albert Sikkema
2

De raad van toezicht van Wageningen UR heeft vorig jaar scheidend bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen een slotuitkering van 75 duizend euro gegeven. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond, die zich baseert op het jaarverslag 2014 van Wageningen UR.

Dijkhuizen stopte, na drie perioden als bestuursvoorzitter, op 1 maart 2014. Hij kreeg vorig jaar een ‘uitkering beëindiging dienstverband’ van 75.000 euro. Dat is het maximum dat een bestuurder volgens de Wet normering topinkomens (WNT) bij vertrek mag ontvangen. Voorzitter Job Cohen van de raad van toezicht vindt de uitkering passend ‘gezien het onmiddellijke vertrek per einddatum van de benoemingstermijn zonder verdere verplichtingen aan werkgeverszijde – noch financieel, noch anderszins – en de grote staat van dienst van de heer Dijkhuizen.’

Naast deze uitkering kreeg Dijkhuizen vorig jaar nog een salaris van 33 duizend euro, een prestatiebonus van 20 duizend euro, verlofuren ter waarde van 22 duizend euro en een eindejaarsuitkering / vakantiegeld van bijna 15 duizend euro, meldt de Algemene Onderwijsbond op haar website.

De Algemene Onderwijsbond publiceerde de afgelopen jaren lijsten met de best verdienende universiteitsbestuurders in Nederland. Steevast stond Dijkhuizen in die lijstjes bovenaan. Inmiddels zijn de inkomens van de meeste universiteitsbestuurders, waaronder die van Dijkhuizen’s opvolger Louise Fresco, teruggebracht tot onder de Balkenende-norm.

Re:acties 2

 • Beeld-denker

  Graag zie ik dit bedrag terug in een infographic in de komende resource. "wat te doen met 75 miljoen?"
  - het aantal docenten dat je daarvoor aan kan nemen
  - het aantal boeken voor de WUR bibliotheek dat je daarvoor aan kan schaffen
  - het aantal functionerende fietsbruggen over de slotgracht van de campus.
  - het aantal maanden FOS voor studentenbesturen op het door de studentenfractie ingezette bedrag.

  Wat mij betreft ben je na zo'n laatste graai in de kas niet meer welkom op de campus in Wageningen. Raad, kan die vent op de zwarte lijst of hopen jullie zelf ook op een dergelijk pretpakket als je er vandoor gaat?

  Reageer
  • Broer Konijn

   75 mille is 75.000 euro Beeld-"denker". Staat zelfs nog even uitgeschreven in het artikel. Met die info worden de antwoorden op je vragen ook ineens een beetje suf.

   Neemt overigens niet weg dat ik het met je eens ben dat dergelijke uitkeringen belachelijk zijn. Beste man heeft hard gewerkt, maar daar werd hij ook meer dan redelijk voor betaald. Dergelijke extra oprot premies lijken me dan ook niet nodig en zouden zeker elders beter besteed kunnen worden.

 • graaier

  Eens een graaier, altijd een graaier...

  Reageer

Re:ageer