Nieuws - 20 november 2012

Dijkhuizen in invloedrijke top 200

Bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen hoort bij de 200 invloedrijkste Nederlanders. Op de lijst die de Volkskrant afgelopen weekend publiceerde komt hij binnen op plek 182.

Aalt-Dijkhuizen.jpg
Het is lastig te bepalen waarom Dijkhuizen juist nú in de top komt. Sinds de vorige ranglijst in november 2011 kreeg hij één nieuwe functie. In oktober werd hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Het Gelders Orkest. Juist in 2011 bemachtigde hij een aantal nieuwe posities, zoals een lidmaatschapvan de internationale adviesraad van de Maleise premier en directielid bij het Internationaal duurzaamheidsconsortium.
Met de top 200 van invloedrijkste Nederlanders brengt De Volkskrant de schaduwmacht van Nederland in beeld. Dus wie er vanuit ongekozen bestuursfuncties de meeste invloed heeft op het regeringsbeleid. Hiervoor analyseert het dagblad de plek van bestuurders in het netwerk rond de regering. De Volkskrant heeft niet gekeken naar informele macht van bijvoorbeeld denkers, populisten en schrijvers.
Naast Dijkhuizen staan er nog enkele andere bestuursvoorzitters van universiteiten staan op de lijst, zoals Paul van der Heijden (Leiden - 168), Yvonne van Rooy (Utrecht - 58) en Louise Gunning-Schepers (UvAmsterdam - 57).
Behalve binnengeslopen in deze elitelijst, hoort Dijkhuizen meteen bij de 25 invloedrijkste twitteraars van de 200 - gemeten naar de invloed van zijn volgers. Een lijst die overigens maar weinig namen deelt met de succesvolste twitteraars van Nederland. Op twitter en in Den Haag trekken kennelijk andere mensen aan de touwtjes.