Nieuws - 6 maart 2008

‘Digitale bieb wordt sociaal netwerk’

De onderzoeksbibliotheek van de toekomst verbindt geen mensen aan boeken, maar mensen met mensen. Dat zei Peter Young, hoofd van de Amerikaanse National Agricultural Library (NAL), tijdens het openingscongres van de Bibliotheek Wageningen UR.
‘De bibliotheek is in essentie een geordende stapel boeken. Toch zit de informatie niet in de collectie, maar vooral bij de gebruikers. Het is de uitdaging om die op een intelligente manier met elkaar in contact te brengen’, aldus Young. De Amerikaan was hoofdspreker op het congres ‘Rethinking the Library’ dat op donderdag 21 februari in Forum werd gehouden.
Young is hoofd van één van de grootste onderzoeksbibliotheken ter wereld, die van het Amerikaanse landbouwministerie. Het heeft een collectie van 3,8 miljoen publicaties en handelt jaarlijks zo’n 90 miljoen transacties af. Toch bezoeken slechts vijftig bezoekers dagelijks het hoofdgebouw in Washington.
De digitale bibliotheek is een speerpunt voor de NAL, en Young voerde de aanwezigen langs een stortvloed van ontwikkeling rond webgebaseerde ontsluitingen van informatie. Populaire webapplicaties als LibraryThing, YouTube, Facebook en Twine it zullen volgens hem de onderzoeksomgeving ingrijpend gaan veranderen. Zo wordt het steeds eenvoudiger mensen aan elkaar te koppelen die dezelfde informatie interesse hebben. Young: ‘Allerlei internetgereedschap voor sociale netwerken krijgt toepassing in het onderzoek.’ / Gert van Maanen

Meer informatie: library.wur.nl/opening.