Nieuws - 8 maart 2012

Diesviering zoekt inspiratie in het allerkleinste

Martien Cohen Stuart spreekt over de chaos in zijn vakgebied.
Uitreiking Onderzoeksprijs WUF.Vrijdag 9 maart viert de univer­siteit haar 94e verjaardag. De viering zoomt dit jaar in op de inspiratie en  de succesfactoren die ­nodig zijn voor goede wetenschap. Gastspreker Bertil Andersson laat verstek gaan, maar sprak wel een videoboodschap in.
De Diesrede wordt dit jaar gehouden door professor Martien Cohen Stuart, hoogleraar Fysische chemie en kolloïdkunde. 'Een eer', zegt hij zelf. Hij vindt het spannend over zijn vakgebied te vertellen voor zoveel niet-ingewijden. 'Ik ben benieuwd hoe dit landt en naar de feedback die ik krijg.'
Hij wil zijn publiek komende vrijdag meevoeren naar de wereld van het allerkleinste. Hier heerst niet de orde van onze macroscopische wereld, maar slechts chaos. Moleculen bewegen niet voorspelbaar, maar dansen willekeurig rond: de Brownse beweging. Met behulp van kansberekening kunnen we iets over deze wereld vertellen. Deze chaos is niet alleen te vinden in Cohen Stuarts eigen vakgebied. Je ziet haar ook terug in ecosystemen en het gedrag van grote aantallen mensen.
Het diesprogramma begint rond half twee met een symposium over de opleiding van PhD's. De daadwerkelijke ceremonie duurt van vier tot zes. Behalve Cohen Stuart zullen ook rector magnificus Martin Kropff en Universitair hoofddocent Dolf Weijers spreken. Afsluiter is de uitreiking van de Onderzoeksprijs van het WUF die één keer in de vier jaar plaatsvindt.