Organisatie - 9 maart 2018

Diesbijeenkomst van hoog niveau

tekst:
Albert Sikkema
2

Wageningen University vierde vanmiddag haar 100-ste verjaardag tijdens de dies. De jarige universiteit had uitgepakt; de sprekers en de muziek waren van hoog niveau.

Presentatie Lee Cronin, ©Guy Ackermans

De Britse chemicus Lee Cronin hield de keynote speech. Zijn centrale vraag was: hoe is het leven op aarde ontstaan en hoe kunnen we dat in het lab onderzoeken? Maar weinig toehoorders konden na afloop reproduceren wat Cronin precies had voorgesteld in zijn vlotte presentatie. Maar zijn creatieve en onderzoekende toespraak was heel inspirerend omdat het je aanzet tot nadenken, vonden enkele studenten en promovendi na afloop.

Vloeimans
De komst van trompettist Eric Vloeimans en zijn band Levanter moet wat gekost hebben, maar dan krijg je ook wat. Het driekoppige jazzgezelschap speelde fantastisch – een ander niveau dan we gewoonlijk gewend zijn op de universiteit.

Eredoctoraten
Daarna was het tijd voor het meest formele onderdeel van de middag; de uitreiking van de eredoctoraten aan de wetenschappers. Een voor een werden de Russische evolutionair-bioloog Eugene Koonin, de Chinese plantkundige Fusuo Zhang, de Zweedse ecoloog Carl Folke en de Britse milieusociologe Katrina Brown naar voren geroepen. Daarna mochten de Wageningse hoogleraren die hen hadden voorgedragen een identiek standaardpraatje houden, waarna de eredoctoren een kort dankwoord mochten uitspreken. Dat protocol werd kundig en op nuchtere wijze geleid door rector Arthur Mol.

Schouten
Carola Schouten, namens de Nederlandse regering aanwezig als vicepremier, hield een mooi verhaal over de verdiensten van de 100-jarige, maar ze keek ook vooruit. We moeten kritisch gaan discussiëren of alles wat wetenschappelijk mogelijk is ook maatschappelijk wenselijk is, hield ze de aanwezigen voor. ‘Voor de antwoorden richt ik me tot Wageningen. Geef ons de feiten en de nuances.’

Fresco
Bestuursvoorzitter Louise Fresco had het laatste woord. ‘Uw vragen resoneren heel goed met onze ambities’, antwoordde ze de minister. ‘We willen de samenwerking tussen universiteit en researchinstituten versterken. En de belangrijkste kwestie is de dialoog met de samenleving.’

De belangrijkste opgave van de universiteit, meent Fresco, is het verbeteren van de voedselvoorziening ‘while saving the planet’. Maar welke aanpassingen dat vergt in de komende 100 jaar, weet ook Fresco niet. We hebben nog geen idee hoe de post-fossiele maatschappij, die deels gerund wordt door robots en kunstmatige intelligentie, eruitziet. ‘Our job is to formulate unknown questions.’ Zoals de vragen die Lee Cronin eerder die middag met de zaal deelde.

Lees ook:

Re:acties 2

 • Djura Prins

  Wil je als medewerkers zelf het initiatief nemen om je inzichten in samenwerking te versterken dan kun je ook deelnemen aan het workshop en coaching traject Beyond Connection.

  Voor meer informatie, via deze link op intranet vind je de beschrijving van Beyond Connection. Klik naar word doc: Workshop Beyond connection (only in English)

  Met data en algemene info.

  https://intranet.wur.nl/umbraco/en/frequently-asked-questions/where-can-i-find-a-course-focused-on-collaboration/

  ps. Robbert het concert met Richard Bona georganiseerd door jazzwapeningen was zeker een concert met muziek van hoog niveau!

  Reageer
 • Robbert Kamphuis

  Ik vind het verheugend dat wordt opgemerkt dat de muziek van hoog niveau was. Dat we dat gewoonlijk niet gewend zijn op de Universiteit (of in Wageningen) moet ik weerspreken. De Stichting Jazz in Wageningen organiseert regelmatig concerten van dit niveau (Eric Vloeimans speelde afgelopen najaar nog in Impulse) en zelfs nog beter. Dat laatste is natuurlijk lastig meten, maar wie een kijkje neemt op www.jazzinwageningen.nl snapt waarom ik dat durf te beweren.

  Reageer

Re:ageer