Organisatie
Nieuws

Diesbijeenkomst van hoog niveau

Wageningen University vierde vanmiddag haar 100-ste verjaardag tijdens de dies. De jarige universiteit had uitgepakt; de sprekers en de muziek waren van hoog niveau.
Albert Sikkema

Presentatie Lee Cronin, ©Guy Ackermans

De Britse chemicus Lee Cronin hield de keynote speech. Zijn centrale vraag was: hoe is het leven op aarde ontstaan en hoe kunnen we dat in het lab onderzoeken? Maar weinig toehoorders konden na afloop reproduceren wat Cronin precies had voorgesteld in zijn vlotte presentatie. Maar zijn creatieve en onderzoekende toespraak was heel inspirerend omdat het je aanzet tot nadenken, vonden enkele studenten en promovendi na afloop.

Vloeimans

De komst van trompettist Eric Vloeimans en zijn band Levanter moet wat gekost hebben, maar dan krijg je ook wat. Het driekoppige jazzgezelschap speelde fantastisch – een ander niveau dan we gewoonlijk gewend zijn op de universiteit.

Eredoctoraten

Daarna was het tijd voor het meest formele onderdeel van de middag; de uitreiking van de eredoctoraten aan de wetenschappers. Een voor een werden de Russische evolutionair-bioloog Eugene Koonin, de Chinese plantkundige Fusuo Zhang, de Zweedse ecoloog Carl Folke en de Britse milieusociologe Katrina Brown naar voren geroepen. Daarna mochten de Wageningse hoogleraren die hen hadden voorgedragen een identiek standaardpraatje houden, waarna de eredoctoren een kort dankwoord mochten uitspreken. Dat protocol werd kundig en op nuchtere wijze geleid door rector Arthur Mol.

Schouten

Carola Schouten, namens de Nederlandse regering aanwezig als vicepremier, hield een mooi verhaal over de verdiensten van de 100-jarige, maar ze keek ook vooruit. We moeten kritisch gaan discussiëren of alles wat wetenschappelijk mogelijk is ook maatschappelijk wenselijk is, hield ze de aanwezigen voor. ‘Voor de antwoorden richt ik me tot Wageningen. Geef ons de feiten en de nuances.’

Fresco

Bestuursvoorzitter Louise Fresco had het laatste woord. ‘Uw vragen resoneren heel goed met onze ambities’, antwoordde ze de minister. ‘We willen de samenwerking tussen universiteit en researchinstituten versterken. En de belangrijkste kwestie is de dialoog met de samenleving.’

De belangrijkste opgave van de universiteit, meent Fresco, is het verbeteren van de voedselvoorziening ‘while saving the planet’. Maar welke aanpassingen dat vergt in de komende 100 jaar, weet ook Fresco niet. We hebben nog geen idee hoe de post-fossiele maatschappij, die deels gerund wordt door robots en kunstmatige intelligentie, eruitziet. ‘Our job is to formulate unknown questions.’ Zoals de vragen die Lee Cronin eerder die middag met de zaal deelde.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.