Nieuws - 1 januari 1970

Dierwetenschappen in top tien

Artikelen van Wageningse dierwetenschappers worden relatief vaak geciteerd. Wageningen staat zelfs in de top tien van een wereldwijde ranglijst.

Dit blijkt uit de ‘Best of Beasts’-overzicht dat afgelopen week in ‘Science Watch’ is gepubliceerd.
Science Watch is een uitgave van Thomson Scientific, de wereldleider op het gebied van het meten van wetenschappelijke productiviteit en impact. Het is het moederbedrijf van het ISI (Institute for Scientific Information), het Web of Science en de Biological Abstracts.
Voor de kwalificatie ‘Best of Beasts’ heeft Science Watch twee ranglijsten gemaakt: een met de meest geciteerde dier- en veterinaire instituten (totaal aantal citaties) en een met de hoogste impact (gemiddeld aantal citaties per artikel). Relatief grote instellingen zijn bij de eerste lijst in het voordeel en bij de tweede in het nadeel. Voor kleine instellingen geldt precies het omgekeerde.
De ranglijst met meest geciteerde instituten wordt gedomineerd door Amerikaanse instellingen, onder aanvoering van het landbouwministerie (USDA, 15,541 citaties). De Universiteit van Utrecht is de hoogst scorende Europese instelling met een 4e plaats (7,386 citaties). In de tweede lijst staan vooral Europese instellingen. De ranglijst wordt aangevoerd door het landbouwministerie van Noord-Ierland (DAPRI, citatie-index 10,31). Wageningen Universiteit (citatie-index 8,24) staat op de zevende plaats vlak boven het eerder genoemde USDA (citatie-index: 8,08). / GvM