Nieuws - 4 oktober 2012

Diervrij uit eten? Wageningen!

Wageningen is de vega-vriendelijkste stad van ons land. Dat zegt de Vegetariërsbond. De stad is daarom tot Vegastad 2012 uitgeroepen.

NVB-Logo-Restaurantweek-300x97.jpg
Het is de eerste keer dat de Vegetariërsbond de titel Vegastad toekent. Wageningen verdient die titel vanwege het hoge vegetarische aanbod per hoofd van de bevolking. Het gaat om het aantal strikt vegetarische restaurants, de restaurants met keurmerk Gastvrij voor Vegetariers en het aantal restaurants dat deelneemt aan de Vegetarische Restaurantweek deze week.
Oorkonde
Wageningen komt opgeteld dan op vier restaurants. Maar per hoofd van de bevolking is dat volgens directeur Floris de Graaf van de Vegetariërsbond voldoende om andere steden ruim te verslaan. Achter Wageningen volgen Lelystad, Groningen en Amsterdam. De titel gaat gepaard met een oorkonde, die wethouder Lex Hoefsloot vanmiddag krijgt uitgereikt uit handen van De Graaf.
Reclame
Uitbater Addie Roelofssen van Drinks and Bites is niet ondersteboven van de titel. 'Het is niet een reden om de champagne te ontkurken. Wij koken inderdaad ook vegetarisch, maar onze passie ligt op andere vlakken. Maar ik sta er niet van te kijken dat Wageningen wint. Er zijn heel veel vegetarische gasten in Wageningen. Die titel is natuurlijk een mooi stukje reclame voor Wageningen.'
Gastvrij
Het enige strikt vegetarische restaurant in Wageningen is Vreemde Streken. 't Carillon en Heerlijk voeren het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs en nemen deel aan de vegaweek.  Drinks and Bites neemt ook deel, maar voert geen keurmerk. Deelname betekent dat er minimaal twee vegetarische menu's zijn, waarvan eentje speciaal samengesteld voor deze week.

Een vego-menu kost deze speciale week 25 euro. Voor dat geld krijg je bij Drinks and Bites:
Vooraf: carpaccio van champignons, avocado, Marokkaanse salsa, Parmezaanse kaas, komkommerlintjes en vinaigrette van aceto balsamico.
Hoofdgerecht: risotto met fijne groenten, groene asperges, gepocheerd ei, piquillo peper, amandelen en een schuim van knoflook.
Toe: mousse van kastanje, Baileys, karamel, gezouten crumble  en karamelijs