Nieuws - 7 februari 2008

Dief steelt lege kratten

In het studentenhuis op Bowlespark 9 in Wageningen hebben ze sinds december last van bierdiefstal. Al heeft de dief het vooral voorzien op lege kratten. ‘Nou ja, niet altijd. Er zaten ook schaars gevulde exemplaren tussen’, zegt Reinout, één van de bewoners van Bolus 9.

‘Het begon allemaal in december. Vlak na een feestje in huis hebben we de overgebleven kratten in de tuin opgeslagen. Een dag later waren er vijf weg. In eerste instantie verdachten we elkaar ervan deze naar de supermarkt te hebben gebracht. Er verdwenen echter een week later weer vier kratten uit de tuin en zo enthousiast zijn we niet als het gaat om opruimen. We begonnen dus te vermoeden dat er kratten bier werden gestolen. De dief had geen last van willekeur: Hertog Jan, Grolsch, het ging allemaal mee’, vertelt Reinout.
Op zich vonden de bewoners het niet zo’n probleem dat ze een paar kratten kwijt waren. ‘Het zou een kwajongensstreek kunnen zijn’, zegt Reinout. ‘Totdat er ook kratten werden gestolen uit ons huis, toen we per ongeluk de achterdeur openlieten. Gek genoeg was dat ook het enige wat verdween. De dvd-speler, tv en andere waardevolle spullen zijn niet meegenomen.’ Toch vonden de bewoners van Bolus 9 dit wel zo ver gaan dat ze aangifte deden.
Zaterdag 2 februari viel het twee huisgenoten op dat er weer een krat uit de tuin was verdwenen. ‘Op dat moment zagen we een figuur met een krat bier langs het huis lopen’, vertelt bewoner Bas. ‘We gokten erop dat het ons krat was, en dus gingen we ervan uit dat hij dat wel even naar de supermarkt zou brengen. We zijn hem gevolgd naar de Hoogvliet, waar hij het kratje inwisselde voor geld waarmee hij een broodje en een worst kocht. Vervolgens liep hij een route terug waarbij hij vaak in tuinen en door ramen gluurde. Maar op een gegeven moment zijn we hem uit het oog verloren.’
Op heterdaad hebben ze de dader nog niet kunnen betrappen. Maar ze hebben nu wel een valstrik gezet met twee kratten en een alarm. Bas: ‘Daarmee krijgen we hem misschien niet te pakken, maar we kunnen hem wel goed laten schrikken in de hoop dat hij ermee ophoudt.’