Nieuws - 21 november 2002

Diedenweg was A12 tussen Betuwe en Ginkelse Heide

Diedenweg was A12 tussen Betuwe en Ginkelse Heide

De Wageningse Diedenweg is geen dodenweg, zoals sommigen wel denken. Diedenweg betekent 'volksweg'. Historisch geograaf prof Jelle Vervloet van Alterra vertelde maandagavond aan leden van de historische vereniging Oud-Wageningen dat het vroeger de 'A12' was tussen de Betuwe en het verkeersknooppunt op de Ginkelse Heide.

Wageningen had zich net zo kunnen ontwikkelen als Deventer, vertelde Vervloet. Beide steden lagen vroeger aan een 'voorde', een doorwaadbare plek over een rivier, waar belangrijke wegen de rivier kruisten. De Diedenweg was vroeger zo'n belangrijke weg, en bij het Lexkesveer tussen Wageningen en Zetten was vroeger een 'voorde' in de Rijn. Dat was de plek waar karren en wagens het water over moesten, en waar boten uit Duitsland overgeladen moest worden, een soort transportcentrum dus. Niet voor niets ontstond hier de nederzetting Oud Wageningen; pas in 1250 ontstond om onbekende redenen Nieuw Wageningen op de plek waar de stad nu nog ligt.

Ondanks het feit dat er veel oude graven zijn gevonden langs de Diedenweg is de Diedenweg geen dodenweg. 'Dieden' komt van 'Diets', en dat betekent volk, aldus Vervloet. De Diedenweg betekent dus 'volksweg', en daarvan bestaan er meer in Duitsland. En ook daarlangs lagen vaak graven.

Volgens Vervloet was de Diedenweg de 'A12' tussen de Betuwe en het verkeersknooppunt op de Ginkelse Heide, genoemd naar 'gangiloe', begaanbaar bos. Over de loop van de weg bestaan verschillende theorie?n. Iedereen is het er over eens dat de weg begint bij het Lexkesveer en loopt dan via de Holleweg - een oud smeltwaterdal dat door eeuwenlang gebruik met zware wagens is uitgesleten - en de huidige Diedenweg richting Bennekom. Tussen Ede en Bennekom raken de meeste onderzoekers het spoor van de Diedenweg bijster. De historisch geograaf denkt zelf dat de Diedenweg via de huidige Hollandseweg langs het huidige Wageningen Hoog liep en ten oosten van Bennekom langs kasteel Hoekelum richting de Ginkelse Heide. | M.W.

Fotobijschrift: De Holleweg, uitgesleten in de Wageningse Berg, ligt volgens historisch geograaf Jelle Verloet aan het begin van de oude hoofdweg richting het verkeersknooppunt op de Ginkelse Heide | Foto G.A.