Wetenschap - 26 april 2001

Diedenoort wil weg uit Wageningen

Hogeschool Diedenoort zal waarschijnlijk binnen een paar jaar vertrekken uit Wageningen. Diedenoort gaat nauw samenwerken met de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen en wil twee nieuwe vestigingsplaatsen: Nijmegen, en Utrecht of Amersfoort.

De belangrijkste reden voor de verhuisplannen is de toenemende concurrentie voor de Wageningse hogeschool in facility management. De hogescholen van Utrecht en Arnhem/Nijmegen hebben plannen voor eigen opleidingen facility management. Diedenoort heeft volgens een onderzoek van het Nederlands Economisch Instituut als kleine hogeschool te weinig mogelijkheden om de concurrentie met de grote hogescholen aan te gaan.

Grootste nadeel van Wageningen als vestigingsplaats is volgens het onderzoek de bereikbaarheid. Hbo-studenten blijven volgens directeur Jim Bijlstra de eerste jaren van hun opleiding steeds vaker bij hun ouders wonen. Een vestigingsplaats die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer wordt daarom steeds belangrijker. De studentenvoorzieningen van Wageningen zijn volgens Bijlstra niet de reden voor het vertrek: die kregen van de onderzoekers een vier op een schaal van een tot vijf, beter dan het veel grotere Amersfoort.

Diedenoort vertrekt volgens Bijlstra op zijn vroegst in 2003. | K.V.