Organisatie - 1 januari 1970

Deze gebakken banaan is nog viezer dan de vorige

Wie gaat er niet op zijn tijd naar de afhaalchinees? Snel klaar en weinig afwas. Maar heeft het eten van de Chinees ook iets met China te maken? Wb nam de proef op de som en haalde Chinees bij vier restaurants in Wageningen. Twee Chinezen en twee Nederlandse studenten waren proefkonijn.

De leden van het testpanel eten zeker twee keer per maand chinees. PRI-onderzoeker Xinying Ren zelfs wekelijks. ,,Ik heb het druk op mijn werk. Dit wordt thuisgebracht en ik heb geen afwas’’, verklaart ze.
Wb kocht bij drie restaurants een maandmenu en bij een vierde gerechten die vaak in die menu’s voorkomen. Het panel is gevraagd te oordelen over geur, kleur en smaak van de gerechten. Dat blijkt niet altijd even best. Zo ziet de kip met pikante Pekingsaus van Eastern Express er onsmakelijk oranjebruin en glibberig uit.
De panelleden zijn enthousiast over gon bao kai, kipfilet met saus, van Hao Yuan op de Stadsbrink. Dit gerecht bevat onder andere pinda’s. Ook de Chinese onderzoekers zijn enthousiast. Xinying: ,,Dit is een gerecht dat je in China in restaurants krijgt. Het mag alleen nog iets gekruider om echt Chinees te smaken.’’
Ook al zijn sommige gerechten smakelijk, de algemene conclusie is weinig positief. Student Plantenwetenschappen Maartje Jung: ,,Het meeste ziet er vet uit.’’ De Chinezen merken op dat gebakken banaan niks met Chinees eten te maken heeft. Andere gerechten smaken slechts in de verte Chinees. Dr. Chun-Ming Liu, senior onderzoeker bij PRI, vindt vooral dat er te weinig groente in het eten zit. ,,Chinees eten is tamelijk licht en bevat meer groente. Restaurants zouden meer groente moeten gebruiken, zeker in het populaire maandmenu.’’
Aan het eind zit iedereen aardig vol. ,,Ik heb genoeg Chinees gehad voor de komende maand’’, verzucht student Biotechnologie Fabian Smeets. |
Y.d.H.

Re:ageer