Nieuws - 30 maart 2018

Deze Paasdagen zijn de eieren schaars en duur

tekst:
Albert Sikkema

Pasen komt er aan. Dan gaan we weer extra veel eieren eten. Hoewel? Dit jaar zijn de scharreleieren duurder dan normaal en zijn de vrije-uitloopeieren snel uitverkocht. De redenen: fipronil en ophokplicht.

©Shutterstock

Normaal eten de Nederlanders twee eieren per week, maar tijdens de Paasdagen gaan ze zich te buiten aan ruim een ei per dag. Ook de komende Pasen consumeren we dus weer zo’n 35 miljoen eieren. Dat is normaal gesproken geen enkel probleem voor de Nederlandse pluimveehouders, maar dit jaar is dat lastiger.

Fipronil
Ten eerste hebben ze te maken met de naweeën van de fipronil-affaire. Door het gebruik van dit illegale middel tegen bloedluis gingen vorig jaar veel pluimveebedrijven dicht, waardoor het aanbod aan eieren plotseling  flink daalde en de eierprijzen sterk stegen. Hoewel veel van deze bedrijven inmiddels zijn ontsmet en schone leghennen op stal hebben staan, is er nog steeds een schaarste aan scharreleieren, zegt pluimveedeskundige Peter van Horne van Wageningen Economic Research. Daardoor is de winkelprijs van scharreleieren nog steeds hoog. De prijs van een doosje met 10 scharreleieren was begin dit jaar nog 30 procent hoger dan normaal.

Ophokplicht
Daar komt bij dat er een schaarste dreigt aan vrije-uitloopeieren. Door de aanwezigheid van vogelgriep op enkele kippen- en eendenbedrijven geldt een ophokplicht voor alle Nederlandse pluimveehouders. Kippen die normaal naar buiten kunnen en vrije-uitloopeieren ‘produceren’, moeten binnen blijven. Als ze een paar weken binnen moeten blijven, mogen de eieren nog steeds als ‘vrije uitloop’ de deur uit van het pluimveebedrijf. Maar eind maart loopt de termijn af dat de pluimveehouders eieren mogen  verkopen als vrije-uitloopeieren. Hoewel het ministerie van LNV de ophokplicht per 30 maart heeft opgeheven in zes van de twintig Nederlandse regio’s, is de kans aanwezig dat net voor de Paasdagen geen uitloopeieren meer beschikbaar zijn in de supermarkten, zegt Van Horne.