Wetenschap - 11 april 2002

Deventer studenten zijn verknocht aan hun eigen hogeschool

In de trein kondigt de conducteur de stad Deventer aan als koekstad. Zodra een bezoeker het tuinhek van de agrarische hogeschool Larenstein binnenwandelt, lijkt Deventer alleen nog uit deze landbouwhogeschool te bestaan.

Buiten op de stoep genieten twee studenten van de zon. Een grote, zware deur verleent toegang tot het monumentale pand waarin de hogeschool is gevestigd. Het eerste waar een bezoeker tegenaan loopt, is de receptie. Iedereen blijft er staan voor een praatje. Een docent laat foto's zien. Receptioniste Marja de Jong neemt er de tijd voor. Ondertussen wordt het laatste nieuws besproken. Larenstein gaat waarschijnlijk verhuizen naar Wageningen. De Jong: "We hopen dat het niet doorgaat. Larenstein hoort echt bij Deventer. Als jong meisje weet je al dat hier een hogeschool zit. De sfeer en gezelligheid kenmerkt deze school. We gaan leuk met elkaar om. Er wordt veel gelachen."

De lange gangen met koloniale prenten nodigen de bezoeker uit een kijkje te nemen in dit pand. Op een prikbord hangen foto's van een actie. Studenten en docenten protesteerden op 13 maart tegen het verhuisplan van Larenstein. Zij blijven liever in het monumentale pand in Deventer. De actie werd in de kantine gehouden. Belangrijkste gast was de burgemeester. Ook hij vond het belangrijk, dat Larenstein in Deventer blijft. Het doel van de actie was het meegeven van een signaal aan het managementteam. Dat nam op 19 maart de beslissing te verhuizen naar Wageningen. Met teleurstelling werd van deze beslissing kennisgenomen. Het negentigjarige bestaan van de hogeschool wordt dit jaar gevierd. Medewerkers vinden het jammer dat de school haar honderdjarige bestaan waarschijnlijk niet zal halen.

Met bijna achthonderd studenten, verdeeld over vijf opleidingen, is Larenstein een kleine school. Eerstejaars Aly Loes Vellema koos bewust voor Deventer. "Voor het gebouw en de sfeer. Ik kom uit Friesland, dus ik had net zo goed voor de HAL in Leeuwarden kunnen kiezen." Vellema studeert Bedrijfskunde en Agribusiness en zou als eerstejaars niet zo snel voor Wageningen kiezen. Dan zou ze naar Leeuwarden gaan. "Het heeft denk ik veel invloed op de studenteninstroom wanneer de school weggaat. Het geeft een vertekend beeld aan toekomstige studenten als je in Deventer mensen werft voor een school in Wageningen. Wanneer je eenmaal in Wageningen bent gevestigd, kun je daar echt studenten voor werven."

Ook de studentenvereniging Nji-sri ziet de verhuizing met lede ogen tegemoet. Matthijs Plas is tweedejaars Bedrijfskunde en Agribusiness. "Hoe moet het nou met de studentenvereniging wanneer we in Wageningen zitten?" vraagt Plas zich af. "We hebben een nieuw soci?teitsgebouw nodig. Daarnaast moeten we ons profileren binnen andere studentenverenigingen. Hier hebben we geen concurrentie." Wat Plas tegenstaat, is dat het verhuisplan altijd zo vaag was. "Toch gebeurde er ondertussen wel van alles. Naar mijn idee wisten veel leraren ook van niks. Alleen de directeuren." De oorzaak is voor alle partijen wel duidelijk. Dit monumentale pand is te duur. Er komen minder studenten binnen, maar hetzelfde pand moet wel worden onderhouden.

De studenten zien de verhuizing niet zitten. De docenten zijn tot nu toe nog verdeeld. De mogelijkheden om op onderwijsgebied samen te werken met Wageningen UR hebben voor Larenstein de doorslag gegeven bij de beslissing. Docent Johan Koeslag fluit deze uitspraak meteen terug. "Het is nog steeds een voorgenomen besluit. Iedereen doet alsof het al gebeurd is." Koeslag doceert sinds 1983 tropische veehouderij en zit in de Medezeggenschapsraad (MR). "Er zit natuurlijk enorm veel emotie. Als MR-lid heb je de taak om over de emoties heen te kijken en toekomstgericht bezig te zijn. Wat is op lange termijn het beste? Als Wageningen UR echt wil, dan kunnen we hele mooie dingen zien. Maar eerst zien, dan geloven."

Arnold Palthe doceert economische vakken. Tijdens de beslissing zat hij voor een project in Oezbekistan. Daarvan liet hij foto's zien bij de receptie. "Mijn vrouw mailde het mij. Ze had het in De Gelderlander gelezen. Ik zie de verhuizing wel positief in. Je bent tenslotte niet aan een plaats gebonden." Volgens Palthe kan Larenstein de contacten met Wageningen UR verdiepen. Hij denkt daarbij aan doorstroom- en uitwisselingsprogramma's. Volgens hem kan Larenstein profiteren van de Wageningse situatie. Ten slotte is Wageningen in de landbouwwereld een kenniscentrum.

De MR besluit begin mei of ze instemt met de verhuizing. Het wachten is op meer informatie. Wanneer docent Koeslag nu zou stemmen, is het negatief. "Mijn scepsis om met Wageningen UR samen te werken, zal doorwegen in mijn besluit. Als MR hebben we het groene licht nog niet gegeven. Vergeet niet, dat we ook het recht hebben om rood licht te geven."

Een bezoeker loopt als betoverd rond door het mooie, dure pand. Het is in een vierkant gebouwd rond een binnenplaats. Daar speelt de zon met het haar van enkele studentes. De zon laat zich ook zien door glas-in-lood raampjes. Het geluid van een telefoon brengt de dromer terug naar het heden. Bij de receptie wordt nog hevig van mening gewisseld over de verhuizing naar Wageningen. E?n opmerking springt eruit. "Wat heeft Deventer nog zonder landbouwhogeschool? Een koekjesfabriek."

Monnique Haak