Student - 26 juni 2008

Deventer is jaloers op Wageningen

Als het aan Tjapko Poppens ligt, is Wageningen Universiteit binnenkort niet meer de kleinste universiteit van Nederland. Het VVD-raadslid in Deventer stelde twee weken geleden voor om een onderzoek te starten naar een eigen universiteit voor zijn stad. Het voorstel werd door de overgrote meerderheid van de raad enthousiast onthaald. Het college van burgemeester en wethouders heeft al geld vrijgemaakt voor het onderzoek.

Poppens zou geen VVD’er zijn als hij niet zou vinden dat een universiteit onontbeerlijk is voor het lokale ondernemersklimaat. Als een echte zelfstandige universiteit niet lukt, is een dependance ook prima, legde hij in dagblad De Stentor uit.
Pogingen om een universiteit te krijgen hebben in Deventer een rijke traditie, schreef dezelfde krant. Al zes keer eerder greep de stad mis. In 1957 ging de technische universiteit aan haar neus voorbij; die belandde in Twente. In de jaren zeventig ging Maastricht er met een medische faculteit vandoor die uitgroeide tot een heuse universiteit, en greep de stad zelfs naast de troostprijs, de Open Universiteit, die uiteindelijk naar Heerlen ging.
In eerdere eeuwen ging het ook meerdere keren mis. De Spaanse koning Filips II heeft ooit een verzoek tot vestiging van een universiteit naast zich neergelegd. Net als de protestantse beeldenstormers die een paar jaar later de baas waren van de stad.
Overigens is er vanuit Wageningen alle reden om bescheiden te blijven. Deventer heeft een onderwijstraditie om u tegen te zeggen. Erasmus ging er bijvoorbeeld naar school, net als de Middeleeuwse geleerden Geert Grote en Thomas à Kempis. Namen die internationaal nog bekender zijn dan Gerrit Hiemstra en Jeroen Dijsselbloem.