Organisatie - 16 maart 2011

Deur open voor wonen op campus

Studentenwoningen op de campus niet langer taboe. Politiek wil 'totale visie op ­wonen' in Wageningen.

Het verbod op huisvesting op de campus heeft zijn langste tijd gehad, vinden de Wageningse coalitiepartijen. 'Niets is nog taboe', vindt fractievoorzitter Lara de Brito van GroenLinks desgevraagd. 'Om goede redenen is ooit besloten om wonen op de campus te verbieden. Maar daar moeten we niet blind aan vasthouden.' 'Er is geen reden om tegen te zijn', zegt D66-fractieleider Karin van der Burgt. En PvdA-leider Karin Horsman: 'Ik acht de kans aardig groot dat we voor woningbouwplannen op de campus zijn.
GroenLinks en D66 stellen aan huisvesting op de campus wel de voorwaarde dat er niet alleen op de campus wordt gebouwd. Van der Burgt (D66): 'Belangrijk is dat er snel studentenhuisvesting bij komt. Maar we moeten wel voorkomen dat dat alleen aan de randen van Wageningen gebeurt en niet in het centrum. Wij zetten in op beide.' Volgens De Brito van GroenLinks gaat het om een totale visie op wonen in Wageningen. 'Een verbod op wonen op de campus was nooit een doel op zich. Het gaat om de vraag of studentenhuisvesting op de campus invloed heeft op de levendigheid van het centrum.'
Meer dan Idealis
Die veronderstelde leegloop van het centrum was tot nu toe de voornaamste reden om wonen, horeca en detailhandel op de campus niet toe te staan. Horsman (PvdA): 'De gedachte was dat als je op de campus van alles mogelijk maakt, je de binnenstad uitholt. Maar het kan elkaar natuurlijk ook versterken. Vandaar dat we nu open staan voor die discussie. Maar we willen het wel onderbouwd hebben.' Ook bij de ondernemers staat de deur inmiddels op een kier.
Als tegenwicht voor woningbouw op de campus willen zowel GroenLinks als D66 bebouwing van open plekken in de stad. Braakliggende terreinen zoals die van Kirpestein en Van der Kolk of de omgeving van Duivendaal, waar Wageningen UR zich terugtrekt. Van der Burgt noemt dat interessante opties voor particuliere investeerders. 'Daar willen wij ook op insteken. Idealis is een belangrijke huisvester, maar daar moeten we niet alleen van afhankelijk zijn.'