Nieuws - 1 januari 1970

Desktop library gebruiksvriendelijker

De Bibliotheek van Wageningen UR gaat de via internet bereikbare desktop library aanpassen zodat in meerdere bibliografische bestanden tegelijk kan worden gezocht. De bibliotheek hoopt de nieuwe zoekmachine volgend studiejaar gereed te hebben.

Uit een inventarisatie onder studenten, onder leiding van onderzoek- en adviesbureau Pleiade, was gebleken dat velen van hen moeite hebben met de keuze tussen de vele bibliografische bestanden. Op de Shortcuts-pagina bijvoorbeeld staan ongeveer zestig bronnen waarin naar literatuur gezocht kan worden. Gebruikers vinden vooral onderwerpen zoals 'beleid', of andere zaken die niet direct samenhangen met een discipline, moeilijk te vinden.
Het feit dat de interface van de desktop library Engelstalig is, wordt niet door alle gebruikers gewaardeerd. Bibliotheekmedewerker ir Irene Veerman: 'Studenten hebben moeite met de meest simpele woorden, zoals het woordje 'few'. Dat is wel heel erg. Sommigen moeten zich echt gaan bijspijkeren in de Engelse taal.' De meeste databases die worden ingekocht zijn Engelstalig zoals Web of Science of Biological Abstracts.
De bibliotheek zal verder eenvoudige verbeteringen aanbrengen zoals meer helpfuncties en verwijzingen. Vanaf april zullen regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten worden gehouden. Op een aantal vestigingen in Wageningen worden al introducties gegeven, maar dat zal worden uitgebreid naar alle bibliotheken, met speciale aandacht voor de desktop library. / HB