Nieuws - 7 april 2016

Depressie

Op depressie gefokte ratten knappen aanzienlijk op als ze in een vrolijker omgeving worden geplaatst. Preciezer: in een ruimere kooi met veel verstopplekken en speelgoed om op te klimmen of kauwen. Dat hebben onderzoekers van de North Western University ontdekt. Zij vinden dat goed nieuws voor mensen met aanleg voor depressiviteit. Ook depressief? Probeer eens een groter huis met veel verstopplekken en speelgoed om op te klimmen of kauwen.

Slimpie

Stadsvogels zijn slimmer dan plattelandsvogels. Dat beweren onderzoekers van McGill University in Montreal. Zij keken hoe verschillende goudvinken het ervan afbrachten bij ‘IQ-testjes’, zoals het openen van potjes met eten. De stadsvinken doen dat beter. De vraag is natuurlijk of dat intelligent is. Waarom zou je een potje proberen te openen als het voer gewoon op straat ligt?

Sperma

Zonnebrandcrème is slecht voor sperma, beweren Deense onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. De UV-filters in de smeersels verstoren de hormoonhuishouding van spermacellen. Dat verklaart volgens de onderzoekers mogelijk de teruglopende vruchtbaarheid van mannen. De verdachte chemicaliën zitten overigens ook vaak in make-up en andere huidverzorgingsproducten. Schoonheid heeft zijn prijs.

De pil

De anticonceptiepil heeft mogelijk desastreuze gevolgen voor het leven in onze sloten. Mannetjeskikkers kunnen niet tegen de vrouwelijke hormonen die via de pil in het milieu terechtkomen. Poolse en Duitse wetenschappers hebben aangetoond dat kikkerpopulaties feminiseren. Genetische mannetjes worden wat uiterlijk en gedrag betreft vrouwtjes. Met extinctie als onvermijdelijk gevolg.