Nieuws - 28 maart 2013

Depot koopt Arboretum De Dreijen

Bomentuin wordt in ere hersteld.

4-Presentatie-met-hek-anders.jpg
Er is eindelijk een definitieve bestemming voor Arboretum De Dreijen. Wageningen UR verkoopt het terrein aan Stichting Utopa, eigenaar van Beeldengalerij Het Depot. Utopa had al enkele jaren een groot deel van het Arboretum in beheer.
Met de overeenkomst is, op de noordelijke vijver na, heel De Dreijen nu in handen van Utopa en haar geldschieter Loek Dijkman. Volgens woordvoerder Toos Rutten van Utopa is het de bedoeling om van De Dreijen weer een geheel te maken. De vijver wordt gerenoveerd en het bestaande pinetum wordt uitgebreid met nieuwe naaldbomen. Ook de boshoek met de hoge bomen aan de Generaal Foulkesweg wordt uitgebreid. Welke bomen er bij komen is nog niet duidelijk. Rutten: 'Onze deskundigen zijn daar nog mee bezig. Maar het worden in ieder geval bijzondere bomen.'
Utopa verwierf vier jaar geleden het beheer over een deel van het arboretum, nadat het eerder al het naastgelegen Botanisch Centrum had gekocht. In dit gebouw huist nu Het Depot. Destijds was er nog sprake van de bouw van ecowoningen in het deel van het arboretum naast het Transitorium. De plannen leidden tot veel protest. Met name de dreigende woningbouw in en aan de rand van de tuin schoot veel Wageningers in het verkeerde keelgat. De plannen bleken politiek onhaalbaar en verdwenen in de ijskast.