Organisatie - 31 augustus 2015

tekst:
Koen Guiking
3

De werving van nieuwe studenten voor Communicatiewetenschappen is alweer begonnen. Aan de start van dit nieuwe schooljaar worden 4-, 5- en 6-vwo’ers opgeroepen mee te doen aan een prijsvraag om hun idee voor ‘de stad van de toekomst’ zo pakkend mogelijk onder de aandacht te brengen.

Met deze “Future City Challenge” wil de opleiding Communicatiewetenschappen aan vwo-scholieren duidelijk maken dat alleen in Wageningen het vak communicatie gecombineerd wordt met life sciences. De opdracht is namelijk om én een oplossing te bedenken voor grootstedelijke problemen én die oplossing aan de man te brengen. ‘Dat onderscheidt Communicatiewetenschappen in Wageningen van de opleidingen aan andere universiteiten: natural sciences en social sciences met elkaar verbinden om zo de kloof tussen wetenschap en praktijk te overbruggen’, zegt Chantal Steuten, die studenten werft voor de opleiding.

Om zo veel mogelijk studenten te bereiken met deze campagne zijn ook de BNN-presentatoren Dennis Storm en Valerio Zeno gestrikt. In een YouTube-filmpje roepen zij scholieren op mee te doen. Ook de bekendmaking van de drie winnaars, op 1 oktober in Wageningen, zal gebeuren door dit presentatie-duo van Proefkonijnen en andere televisieprogramma’s.

Belangrijk is natuurlijk ook dat leraren de actie onder de aandacht brengen van scholieren. ‘Daarom hebben we alle decanen van middelbare scholen aangeschreven en posters en flyers meegestuurd. Daarnaast hebben we een website en zetten we de social media-kanalen van de universiteit in om dit te verspreiden’, vertelt Steuten. ‘En ook Dennis Storm heeft aangegeven dat hij zou twitteren. Dat zal wel helpen, want hij heeft meer dan 70.000 volgers.’

Inzendingen moeten de deelnemende scholieren voor 23 september uploaden op de Future City Challenge-website. Wat de scholieren posten is aan hen. ‘Dat kunnen filmpjes zijn, fotocollages, beelden van maquettes of weer iets anders waarmee de scholieren denken hun plan voor de stad van de toekomst onder de aandacht te krijgen’, zegt Steuten.

Of er ook nog iets te winnen is voor de deelnemende scholieren? Jazeker. De winnaar mag naar Berlijn en de nummers twee en drie winnen een city trip naar respectievelijk Rotterdam en Wageningen.