Nieuws - 4 februari 2020

Denk mee over tenure track en meer

tekst:
Albert Sikkema

WUR gaat dit jaar discussiëren over het huidige beoordelingssysteem van wetenschappers en heeft een commissie ingesteld die het erkennen en waarderen van wetenschappers opnieuw tegen het licht houdt. Heb je voorstellen? Deel ze met Resource.

©Guy Ackermans

Hoe kunnen we academisch werk het beste erkennen en waarderen? Sommigen vinden dat het loopbaansysteem voor academici te veel leunt op onderzoek en kwantitatieve onderzoekcriteria en te weinig de onderwijs-, leiderschaps- en samenwerkingskwaliteiten van wetenschappers beoordeelt. Klopt dat? De huidige credit points bij de beoordeling van tenure trackers zijn duidelijk en transparant. Willen we geen, lagere of hogere credit points? En hoe meet je eigenlijk onderwijs- en onderzoekkwaliteit en de impact van de Wageningse wetenschap op een eerlijke wijze?

Wel/niet veranderen: wat vind jij?
In Resource nummer 10 2020 stond dat tenure track op de schop gaat. Die conclusie is voorbarig. WUR discussieert dit jaar over het huidige beoordelingssysteem van wetenschappers en heeft een commissie ingesteld die het erkennen en waarderen van wetenschappers opnieuw tegen het licht te houdt.

Moet het systeem veranderen? Of is onder meer het tenure track-systeem prima en moet het zo blijven? Is er een tussenweg? Daarover zal de discussie gaan. Heb je nu al voorstellen? Deel ze met Resource.

Lees ook: