Nieuws - 1 januari 1970

Denemarken volgt Wagenings voorbeeld

Denemarken maakt zich op voor een complete aardverschuiving in het wetenschappelijke landschap. Universiteiten en instituten zullen volgens het Wageningen UR-model worden samengevoegd. Het landbouwonderzoek en het voedingsonderzoek dreigen daardoor echter wel uit elkaar getrokken te worden.

In het plan dat de Deense minister van wetenschap, technologie en innovatie Helge Sander vorige week lanceerde worden de twaalf bestaande universiteiten gefuseerd tot zes nieuwe, waaraan dan de dertien publieke onderzoeksinstituten worden toegevoegd. Doel van de hervorming is een sterkere internationale concurrentiepositie voor de Deense wetenschap te bewerkstelligen.
De plannen hebben volgens mediaberichten in de landbouwsector voor veel beroering gezorgd omdat de onderzoekinstituten voor landbouw en voeding bij verschillende universiteiten worden ondergebracht. Het landbouwinstituut Danmarks Jordbrugsforskning, het Deense DLO, wordt geacht zich aan te sluiten bij de universiteit van Aarhus, terwijl het levensmiddeleninstituut Danmarks Fødevareforskning wordt ondergebracht bij de Deense technische Universiteit (DTU) in Lyngby. De enige nationale veterinaire en landbouwuniversiteit KVL (Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole) in de Deense hoofdstad verliest haar voedingstak aan de DTU in Lyngby en zal zelf fuseren met de Universiteit van Kopenhagen.
Vanwege de vele kritiek op de hervormingsplannen heeft de minister besloten de instellingen tot half september de tijd te geven met aanpassingen in de indeling te komen. De fusies zouden begin 2007 gerealiseerd moeten worden. / GvM