Nieuws - 16 mei 2013

Demonstratie tegen Monsanto (en Wageningen UR)

Actievoerders willen 'macht-misbruik' van de zaadgigant aan de orde stellen.
Veertienhonderd deelnemers meldden zich al via Facebook.

Op 25 mei vindt in Wageningen een demonstratie plaats tegen het chemie- en zaadbedrijf Monsanto én Wageningen UR. Het protest wordt mede georganiseerd door de Wageningse Independent Critical Student Group. Een deelnemerteller op Facebook geeft inmiddels ruim 1400 aan, en loopt nog steeds op. Wereldwijd moeten die dag zo'n 250 'Marsen tegen Monsanto' plaatsvinden.  
Als aanleiding voor de mars noemen de actievoerders een bont palet aan vermeende misstanden bij Monsanto. Rode draad hierin is vermeend machtsmisbruik en schadelijk beleid van de multinational. Verder stelt de Critical Student Group dat academisch onderzoek - ook in Wageningen - te sterk verknoopt is geraakt met commerciële belangen.
'Wij voelen ons niet aangesproken,' reageert Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur. De universiteit is ook niet gevraagd om een inhoudelijke reactie en, zo zegt Vink, reageert niet uit zichzelf op 'iedereen die wat roept op Facebook'.
Aanvankelijk zou de protestmars ook over de campus voeren. 'We hebben daarover een gesprek gehad met de universiteit,' vertelt Sacha Steinmetz, woordvoerder van de Critical Student Group, 'maar het idee viel niet goed in verband met gebouwen met dure onderzoeksapperatuur.' Wel is het bestuur akkoord met een start bij het voormalig hoofdgebouw op Duivendaal. Vanaf daar loopt de mars naar Seminis, een [RR: zaadbedrijf] dat door Monsanto is overgenomen. Tussendoor zijn er speeches en worden bloemen gelegd 'als herdenking aan alle boeren die aan de wurgcontracten van Monsanto zijn ontsnapt door uit het leven te stappen.'
In een reactie zegt de gemeente de demonstratie graag door te laten gaan.  Er worden 'afdoende maatregelen' genomen voor een vreedzaam verloop. Dit is ook het doel van de organisatoren: 'We willen kijken hoe we het rustig laten verlopen,' zegt Steinmetz, 'zodat individuen het niet voor de groep verpesten.'