Wetenschap - 23 juni 2011

Delft meest ondernemend, Wageningen derde

De Technische Universiteit Delft is de meest ondernemende universiteit van Nederland, Eindhoven werkt het meeste samen met het bedrijfsleven en de Tilburgse universiteit communiceert het beste over kennis. Wageningen UR staat derde in de eindrangschikking.

Dat blijkt uit een onderzoek van ScienceWorks voor weekblad Elsevier. Geen van de Nederlandse universiteiten geeft goed aan wat de waarde is van kennisvalorisatie, ze leggen slecht uit wat hun prestaties op dit gebied zijn, stelt het onderzoeksbureau.
Om de beste ondernemende universiteit te bepalen, keek ScienceWorks naar het aantal onderwijsvakken in ondernemerschap, de aanwezigheid van incubators voor startende bedrijfjes en het aantal octrooien. Delft scoort hier het beste, Wageningen UR staat op de achtste plaats. De beste samenwerkende universiteit is de instelling die veel contractonderzoek en –onderwijs binnenhaalt en die samenwerkt met bedrijven in topinstituten. Eindhoven doet dit het beste, tweede staat Delft, Wageningen staat derde. En de beste communicerende universiteit, Tilburg, draagt haar kennis het beste uit in dagbladen en op radio en tv. Wageningen UR staat ook hier derde.
In de overall rangschikking staat Delft bovenaan, gevolgd door de Universiteit van Amsterdam en Wageningen UR. De technische universiteiten werken veel samen met bedrijven, maar scoren slecht in communicatie. De onderzoekers denken dat de verschillende universiteiten veel van elkaar kunnen leren om de kennisvalorisatie te verbeteren.