Nieuws - 2 oktober 2015

Definitieve aanmeldingen: KSV de grootste

tekst:
Gastredacteur

KSV Franciscus kan dit jaar de meeste nieuwe leden bijschrijven van alle studentenverenigingen. Van de 241 studenten die zich hadden aangemeld voor de Verenigingsintroductietijd (VIT), hebben er 180 zich ingeschreven als lid.

Tekst: Twan van der Slikke Foto: Sven Menschel

Ceres, dat vorig jaar nog de meeste leden (170) kon bijschrijven, heeft nu 158 eerstejaars. Bij SSR-W hebben zich 148 studenten ingeschreven, twintig meer dan vorig jaar. NSW Navigators, Nji Sjri en Unitas laten alle drie weten vijftig nieuwe leden te hebben binnengehaald.

‘De sociëteit ziet er weer wat netter uit en er is meer ruimte dankzij de recente verbouwing’, zegt Matthijs Verburg, de praeses van KSV Franciscus. ‘Ik ga niet zeggen dat we meer inschrijvingen hebben behaald omdat we beter zijn dan een andere vereniging. We zijn gewoon Franciscus.’

Tijdens de AID en de VIT hadden studenten de gelegenheid om de sfeer te proeven bij de verenigingen en te zien waar zij zich het prettigst bij voelen. De verenigingen hebben zich dus van hun beste kant laten zien en hebben dat duidelijk goed gedaan. Ondanks de invoering van het sociaal leenstelsel, hebben zich dit jaar toch meer studenten ingeschreven bij een vereniging dan vorig jaar.

Ook studentensportvereniging Argo doet goede zaken. Met 200 nieuwe leden streeft het zelfs de traditionele studentenverenigingen voorbij. Als reactie op dit grote aantal inschrijvingen laat Saskia Tersteeg, de secretaris der W.S.R. Argo, weten: ‘Als studentenroeivereniging zijn wij uniek in Wageningen, omdat wij naast sportiviteit ook een verenigingsleven op Argo hebben. Roeien is een studentensport bij uitstek, waardoor er veel beginnende studenten gaan roeien. Om het roeien te promoten, laten wij tijdens de AID veel huidige leden praten met de AID-lopers. Door een oprecht verhaal van een enthousiaste Argonaut worden AID-lopers zelf ook enthousiast.’

Definitieve aanmeldingen studentenverenigingen.jpg

Van de studenten die zich tijdens of vlak na de AID aanmelden bij een vereniging, wordt gemiddeld 75 tot 80 procent daadwerkelijk lid. Dit heeft verschillende redenen. Soms komt het voor dat studenten zich tijdens de AID voor meerdere verenigingen inschrijven en later hun definitieve keuze maken. Personen die zich hebben aangemeld voor de VIT komen niet altijd opdagen en tijdens de verenigingsintroductietijd vallen vaak ook nog enkele studenten af. Volgens de President van Ceres, Jeffrey van den Born, zijn dit vooral twijfelaars. Uitzondering is NSW. De vijftig mensen die zich hadden ingeschreven tijdens de AID en de introavonden zijn ook allemaal lid geworden.

Lees ook