Organisatie - 25 augustus 2010

Defensie blokkeert noodhuisvesting studenten

Studenten nog niet welkom in oude kazerne.

De Wageningse ondernemer Jaap Veenendaal had twee barakken geregeld op een kazerneterrein in Ede voor noodhuisvesting van tweehonderd Wageningse studenten. Maar op 9 augustus kreeg hij een telefoontje uit Den Haag dat de deal niet doorgaat.
Op 1 januari 2011 koopt de gemeente Ede drie kazerneterreinen van het ministerie van Defensie. Ede wil daar huisvesting realiseren, maar dat gaat nog jaren duren. Voorlopig gaan de barakken in de tijdelijke verhuur. Ede heeft het beheer uitbesteed aan het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB), een onderdeel van het ministerie van Financiƫn. Klaas Klinkert van het RVOB wil enkele barakken graag verhuren aan de universiteit of een corporatie voor studentenhuisvesting, stelt hij.
Tot 1 januari is het ministerie van Defensie echter nog de beheerder. In haar exitplan staat dat er vanaf 1 september geen overnachtingen meer mogen plaatsvinden op het kazerneterrein, meldde het ministerie aan Jaap Veenendaal, directeur van hotel Hof van Wageningen. 'Je loopt aan tegen bureaucratie', klaagt deze. Hij heeft wel bedden en kasten overgenomen van Defensie voor de noodhuisvesting van buitenlandse studenten in Wageningen.