Organisatie - 4 juni 2015

Deel profs heeft sponsor

tekst:
Roelof Kleis

Wageningen Universiteit telt twintig buitengewoon hoogleraren die rechtstreeks door het bedrijfsleven worden gefinancierd. Dat is ruwweg een op de tien hoogleraren.

Dat blijkt uit een verhaal in Resource over hoogleraren met een sponsor. Buitengewoon hoogleraren worden extern gefinancierd. Deels door het bedrijfsleven, maar ook maatschappelijke organisaties en overheid financieren buitengewoon hoogleraren. In totaal gaat het in Wageningen om 72 van dit soort parttime leerstoelen, een derde van het totale aantal hoogleraren.

Het aantal buitengewoon hoogleraren is verdubbeld in de afgelopen tien jaar, de periode dat de juist vertrokken rector Martin Kropff de scepter zwaaide. In Resource vertellen drie van de gesponsorde hoogleraren over hun werk aan de universiteit in relatie tot hun werkgever. Joost van Neerven en Albert van der Padt van Friesland Campina en Leo den Hartog van Nutreco.

Profs met een sponsor is deel twee uit een serie verhalen over de invloed van externe financiers op het onderzoek aan Wageningen Universiteit.