Nieuws - 26 augustus 2015

Deel gevelkunst Biotechnion gered

tekst:
Roelof Kleis

Het reliëf op de gevel van het Biotechnion gaat niet verloren. Het kunstwerk van beeldend kunstenaar Henk Tieman krijgt een plekje op de campus.

Het Biotechnion wordt binnenkort gesloopt. Maar geldt dat ook voor de kunst op en aan het
gebouw? Niet helemaal. Voor wat betreft het reliëf is een oplossing in de maak, vertelt Ad van der Have van de kunstcommissie van Wageningen UR. De platen worden hergebruikt. Volgens deskundigen zijn de keramiek gevelplaten, die het gebouw op de eerste verdieping omgorden, ongeschonden van de gevel te halen.

Henk Tieman (1921-2001) was keramist en glaskunstenaar. De fries van het Biotechnion maakte hij in 1980 ter gelegenheid van de nieuwbouw. Het reliëf bestaat uit twaalf verschillende platen geglazuurd aardewerk (chamotte) van anderhalf bij vijf meter. De platen
werden vervaardigd door De Porceleyne Fles in Delft, bekend van het Delfts aardewerk, waar Tieman werkte als hoofd van de afdeling Bouwkeramiek.  De kunstcommissie heeft een kunstenaar in de arm genomen om het werk een tweede leven op de campus te geven.

De sloop van het Biotechnion betekent wél het einde van de kleurige gevelplaten van beeldend kunstenaar Peter Struycken. Hij maakte het werk in '89 bij de renovatie van het
gebouw. Struycken voorzag de balkons van aluminium platen in de pastelkleuren oker, groen, blauw en roze en gebruikte daarbij de computer, wat destijds nieuw was. Voor dit kunstwerk is volgens Van der Have geen tweede leven voorzien.

Gisteravond zijn omwonenden van het Biotechnion geïnformeerd over de op handen zijnde sloop, die zal worden uitgevoerd door de firma Van Dam. Die sloop zou aanvankelijk komende maand van start gaan, maar is uitgesteld door de vertraagde oplevering van Helix op de campus. ‘Op een paar etages van Biotechnion zitten nog groepen die naar Helix moeten’, licht hoofd Vastgoed van FB Eise Ebbelink toe. ‘De verhuizing is daarom even ‘on halt’.

Wat er na de sloop van het Biotechnion met het terrein gaat gebeuren is nog niet bekend. Ebbelink: ‘Er is een pauze ingelast. We willen eerst helemaal zeker zijn in hoeverre we de Dreijen nog nodig hebben voor onderwijs. Die discussie op de korte termijn is wel afgerond. Met de ontwikkelingen in Forum en efficiënter plannen gaan we het ‘t komend studiejaar wel redden. Maar voor de jaren daarna wachten we de nieuwste prognoses over de studentenaantallen af.'