Nieuws - 21 november 2019

Deel WUR-kunst gaat in de veiling

tekst:
Roelof Kleis

Een flink deel van de schilderijen en andere kunst van WUR gaat in de veiling. Medewerkers en studenten krijgen voorrang bij de verkoop. Het gaat om 204 werken.

© Guy Ackermans

Dat is het resultaat van een grondige inventarisatie van het kunstbezit van Wageningen University & Research. Die inventarisatie is uitgevoerd door Q-Kunst, een bureau dat is gespecialiseerd in het beheer van kunst bij bedrijven. Q-Kunst is in de arm genomen door de vorig jaar opgerichte WUR-commissie Kunst en Erfgoed, die onder leiding staat van bibliotheekdirecteur Hubert Krekels.

Kunst?
De buitenkunst van WUR is in het recente verleden in kaart gebracht. Voor de binnenkunst was dat nog niet op orde. Bij die inventarisatie is ook de waarde en staat van onderhoud in kaart gebracht. ‘Er is daarbij ook met de mensen gesproken bij wie het werk op de kamer hangt of staat’, zegt commissielid en conservator van de Forum-bibliotheek Liesbeth Missel. ‘Is het bijvoorbeeld wel kunst? En is het wel eigendom van WUR? Soms hangen er werken aan de muur die door medewerkers tijdens workshops zijn gemaakt of gaat het om relatiegeschenken.’

**********************************************************************************************************Veilet
De online veiling van WUR-kunst is in handen van het Nijmeegse Veilet. De
veiling speciaal voor medewerkers en studenten start op zondag 8 december om 12.00 uur en sluit een week later op zondag 15 december om 21.00 uur. De werken zijn hier in een preview al vanaf zondag 1 december 12.00 uur te zien. Na sluiting gaat het kunstwerk naar de hoogste bieder. De aankoop kan na betaling begin januari worden afgehaald in Wageningen of Nijmegen. 
**********************************************************************************************************

De inventarisatie leverde een totaal van 850 kunstwerken op. Van sommige was het bestaan niet bekend, andere bleken verdwenen.Van die 850 mogen er volgens Krekels ongeveer 600 blijven. De rest wordt ‘ontzameld’, omdat de waarde of het belang ervan voor WUR niet groot genoeg is. Daarbij geldt één uitzondering. ‘Alles wat nu al in gebouwen hangt of staat, mag daar blijven, ook als het eigenlijk op de nominatie staat om af te stoten. Mensen hebben vaak een band met een kunstwerk.’

Afstotingsdatabase
Het grootste deel van de af te stoten kunst wordt online geveild. (zie kader). De opbrengst van de veiling wordt gebruikt voor beheer en onderhoud van de kunst die mag blijven. Wie de te veilen werken nu al wil zien, kan terecht op de zogeheten Afstotingsdatabase. De 204 te veilen werken staan tot 25 november op die online databank van de museumvereniging. Plaatsing in die database is onderdeel van de procedure om onder meer openbaar kunstbezit van de hand te doen.