Nieuws - 5 oktober 2006

Debat over biodiversiteit wordt Pimm-show

Een collegezaal vol ecologen kreeg vorige week vrijdag les van de Dr. Heineken-prijswinnaar Stuart Pimm. 'Vat je verhaal in 250 woorden samen en vertel dat aan politici en de media', moedigde hij de zaal aan. 'En blijf oefenen, in de badkamer, in bed, voor de spiegel.'

Het instituut voor ecologie NIOO-KNAW en Wageningen UR organiseerden op 29 september een symposium ter ere van Pimm. Centraal stond de vraag of de biodiversiteit wel toekomst heeft. Het slotdebat ging echter vooral over de vraag hoe ecologen zich moeten opstellen om de biodiversiteit te beschermen.
'Er zijn te weinig mensen die de kloof dichten tussen wetenschap en de emotie van de politiek', stelde staatssecretaris voor milieu Pieter van Geel. Als voorbeeld noemde hij Al Gore die zich met de film 'An Inconvenient Truth' uitspreekt over de klimaatverandering. 'Ik vraag u om hulp om uw wetenschap naar alle mensen te communiceren', stelde Van Geel.
Daarmee was de toon gezet. De wetenschap moet zorgen dat de biodiversiteit op de politieke en beleidsmatige agenda staat. Maar, stelde Marc Argeloo van Vogelbescherming Nederland, eigenlijk zou Van Geel de Al Gore van Nederland moeten zijn. Helaas had de staatssecretaris de zaal toen alweer verlaten.
Er ontstond wel een soort patstelling. Terwijl alle ecologen vinden dat ze hun verhaal beter moeten overbrengen, benadrukten velen ook dat media en politiek zo moeilijk te bereiken zijn.
Pimm was positiever. 'De afstand met politici is hier veel kleiner dan in de Verenigde Staten', zei hij met een verwijzing naar Van Geel. 'We moeten leren omgaan met de media en de politiek’